НДСВ ще проверява кандидат-кметовете си за чисто минало

НДСВ ще подложи на проверка за надеждност всичките си кандидати за кметове и общински съветници. Това обяви днес на пресконференция в Пловдив зам.-председателят на предизборния щаб на партията, както и член на ръководството на НДСВ Владимир Дончев, цитиран от БНР. Той подчерта, че в закона за класифицираната информация не се предвижда подобна проверка, но щабът на добра воля решил предварително да проучи кандидатите.

Проверка на миналото на номинираните бе залегнала в отменения по предложение именно на Дончев закон за досиетата. Според новия нормативен акт тя се извършва след като бъдат избрани. Най-вероятно това е и причината за решението на хората на Сакскобургготски. Постът на кметовете и общинските съветници предполага достъп до секретна информация и ако проверката покаже, че те не могат да го получат едва след като са избрани, скандалът ще бъде прекалено голям.

Решението на предизборния щаб на НДСВ реално означава, че партията ще трябва да е подредила листите си за общински съветници и да е изяснила кандидатите си за кметове от два до максимум един месец преди самия вот - 30 дни е проверката за най-ниското ниво на държавна тайна. За най-високо тя е 60 дни. Тъй като в страната има 260 общини, предвид голямото количество кандидати, които ще трябва да бъдат проверявани, е напълно възможно НСС да не успее да спази тези срокове.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?