НДСВ: Ще се рестартираме

НДСВ: Ще се рестартираме

След катастрофалната изборна загуба, която остави НДСВ извън парламента след 8 години участие във властта, партията ще се рестартира, за да заеме отново "полагащото" ѝ се място в политическия център, който сега бил свободен. Това е решил във вторник Политическият съвет (ПС) на НДСВ, който се събра да анализира изборния резултат без лидера Симеон Сакскобургготски. Веднага след вота на 5 юли той подаде оставка и в момента е в чужбина.

НДСВ свиква извънреден конгрес през ноември, на който ще бъдат избрани нов Политически и контролен съвет, както и нов лидер на партията.

Зам.-председателят ѝ Минчо Спасов коментира, че политическият проект НДСВ, който изповядва либерални ценности,  трябва да бъде "рестартиран". Това включва обновяване както на ръководството, така и на партийните редици. "Политическият център в момента е свободен. Изказването на Ахмед Доган в с. Кочан (за това, че той разпределя финансирането в държавата - бел.ред.), занули ДПС като формация, изповядваща либерални ценности", каза Спасов.

Шефът на изборния щаб на НДСВ Мария Дивизиева посочи умората на избирателите след 8-те години на НДСВ в управлението като една от причините за изборната загуба. Освен това толерантността и позитивната кампания не позиционираха НДСВ много добре, особено в последната част на кампанията, когато обстановката беше радикализирана, отчете тя.

Като друг фактор за резултатите на НДСВ Дивизиева посочи и купуването на гласове, което по думите ѝ на тези избори е достигнало небивали размери.

Няма да подмина оценката на нашите структури за участието на НДСВ в тройната коалиция и липсата на разграничаване в някои от ключовите моменти в тройната коалиция, каза Дивизиева, независимо, че особено в последните месеци от управлението НДСВ се държеше като опозиция на БСП и ДПС.

Отчетено е още, че партията се отдалечила от местните си структури и хората по места, освен това изборните листи, програмата и посланията на НДСВ били обявени късно. Дивизиева повтори, че мажоритарните кандидати на НДСВ са получили силна подкрепа и избирателите харесват личностите на партията.

На въпрос на Mediapool дали към представители на НДСВ са отправени оферти да се включат под някаква форма в изпълнителната власт, зам.-председателят на партията Милен Велчев отговори: "Не сме имали разговори, не сме получавали оферти и не смятаме, че е целесъобразно да търсим участие в изпълнителната власт".

Помолен да коментира съставянето на новото правителство, евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев каза , че е обезпокоителна стопроцентовата готовност на "Атака" да подкрепя правителството на малцинството, докато останалите политически сили имат нюансирано отношение. "Удивителна е готовността на "Атака" безусловно да гарантира, и то априори, подкрепа за кабинет, от който се очаква да развива тези, досега оспорвани от самата "Атака"", посочи Илчев и добави, че "това на колегите в Брюксел прави силно впечатление".

На въпрос за сградата на НДСВ в центъра на София Марина Дикова заяви, че по закон всяка партия, която има над един процент подкрепа на избори, има право да ползва имоти общинска и държавна собственост за своите нужди. Ние притежаваме сградата на законово основание и нямаме причина да се притесняваме, че ще загубим централата си, защото не сме парламентарно представени в момента, каза тя. Мария Дивизиева допълни, че НДСВ всъщност е парламентарно представена партия, тъй като има двама депутати в Европейския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България