НДСВ ще участва на парламентарните избори с дясно-центриска коалиция

НДСВ ще участва на парламентарните избори с дясно-центриска коалиция

НДСВ ще участва на парламентарните избори през 2013 г. в коалиция с дясно-центриски партии. Това обяви председателят на партията Христина Христова в Пловдив, където царистите проведоха национална конференция на тема "Демокрацията срещу популизма. Либералният път на НДСВ".

 

Форумът се провежда ден след знаковата за партията дата - 6 април, на която преди 11 години Симеон Сакскобургготски обяви създаването на партията си. Днес обаче той не присъстваше, а изпрати обръщение, в което призова да не се цепят и да останат единни.

 

НДСВ вече води разговори за обща коалиция със СДС, ВМРО-НИЕ, Земеделски народен съюз и ЕНП, каза председателят на партията Христина Христова. Тя посочи “в кръга на евентуално сближаване” и партията на доскорошния член на НДСВ Меглена Кунева.

 

ГЕРБ, ДПС, БСП и ДСБ не влизат в сметките на НСДВ за коалиране, обяви евродепутатът Станимир Илчев. По думите му НДСВ няма общ път с ГЕРБ, а с ДПС контактували само на международно ниво. В "сметките" на НДСВ за коалиране не влиза и БСП, тъй като "по време на съвместното ни управление миналия мандат ние понесохме най-големите негативи", посочи Христова.

 

Държавнически решението за участие в тройната коалиция беше правилно, но чисто партийно е грешка, отчете председателката на НДСВ. Тя допълни, че за това сега са за ранна, отговорна и ясна коалиция за съвместно участие на парламентарните избори. Тази коялиция трябва да стъпва на общи ценности, каза Христова.

 

"Най-добрите програми, най-добрите стратегии, няма да дадат резултат, ако липсва главното условие - единството на партията", се казва в обръщението на Симеон Сакскобргготски до НСДВ. Той припомня, че "съединението прави силата". "Все още вярвам, че това е формулата, гарантираща успех и стабилност - както за България, така и за НДСВ", пише още царят.

 

Симеон Сакскобргготски обобщава, че през годините управленските решения на НДСВ не са били подчинени на настроенията на деня, а на ясни стратегически цели. "Нека се гордеем, но именно заради това мисля, че и днес НДСВ трябва да продължи своя либерален път и да отстоява модерния европейски център като свое естествено място на политическата сцена", се казва още в обръщението на Сакскобургготски.

 

Той поздравява в писмото си настоящото жълто ръководство за усилията, положени в един нелек период за партията и акцентира върху важните стъпки занапред. "Надявам се на този форум да обсъдите стратегии и тактики на политическа работа, възможни партньорства и да набележите конкретни цели и изпълнима програма", дава напътствия на НДСВ бившият премиер.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?