НДСВ смени лоялни на “бунтарите” областни координатори

НДСВ смени лоялни на “бунтарите” областни координатори

Областни координатори на НДСВ от лагера на разбунтували се срещу Милен Велчев депутати бяха подменени преди кампанията за предстоящите местни избори. След заседанието на Политическия съвет (ПС) във вторник бе съобщено, че се махат координаторите на Бургас, Варна, Хасково и на 23 избирателен район в София. Говорителят на НДСВ Станимир Илчев отрече да има “лов на вещици” и посочи “незадоволителния резултат от изборите за Европейски парламент” в тези райони.

Подменят се координатори в “ресурсни общини” по Черноморието, които не са лоялни на Милен Велчев, заявиха за Mediapool източници от старото ръководство на НДСВ.

Подмяната се прави от новия ПС на НДСВ, който още не е регистриран в съда и всеки координатор, който реши да оспорва отстраняването си по съдебен път, ще спечели делото. За момента не е ясно дали някой ще се реши на подобен ход.

Другият проблем е, че новият ПС може да бъде обявен за нелегитимен поради излезлите наяве нарушения на извънредния юнски конгрес на НДСВ, за които “бунтарите” от парламентарната група обвиняват Милен Велчев. Лидерът на партията Симеон Сакскобургготски обаче сложи Велчев начело на предизборния щаб на мястото на Николай Свинаров.

Водач на царската листа в 23-ти столичен район беше Пламен Панайотов, който изпадна в немилост и заради чието неизбиране в новото партийно ръководство избухна вътрешният скандал. Сега за координатор на района е сложен общинският съветник Владимир Каролев, който заменя Ангел Кенанов. Кенанов е зам.-шеф на фонд “Земеделие”, зает е с тази работа и не може да върши партийна, според обясненията на ПС.

Новият координатор в Хасково е Динко Динев. Срещу смяната на досегашния се е обявил министърът на отбраната Веселин Близнаков, който бе водач на тамошната листа. Категоричното възражение на Близнаков за рокадата силно ядосало царя по време на предишното заседание на политсъвета, твърдят очевидци.

Сменени са и хората на Борислав Ралчев във Варна и на Соломон Паси в Бургас. Новите координатори в двата града са съответно Никола Николов и Златко Златанов.

Говорителят на НДСВ обясни, че по места са направени и още пет попълнения на областни координатори, тъй като постовете там не са били заети, заради оставки. Той допълни, че в 31 избирателни района партията сменя само 9 свои представители и това няма да се отрази негативно върху предизборната кампания.

Милен Велчев коментира, че по устав смените не трябва да са съгласувани с депутати. Станимир Илчев нарече рокадите “неизбежни”.

Политическият съвет е одобрил и принципите за коалиране. Шефът на предизборния щаб Милен Велчев обясни, че процедурата по номиниране е максимално отворена. Както обясни по-рано Олимпи Кътев, НДСВ “няма задръжки” за участие в коалиции, местните структури имат пълна свобода за избор на партньори.  

На въпрос дали са възможни и общи действия с “Атака”, говорителят на НДСВ обясни, че са длъжни да изслушат представители и на тази партия, особено ако има добри предложения.

“Не сме доктринери в избора на формула на коалиране”, коментира Станимир Илчев, като допълни, че партията му влиза с “развързани ръце в предизборната кампания”. Той индиректно призна, че царисти водят преговори с десни партии за издигане на Димо Гяуров за кмет на Варна.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?