НДСВ трябвало да партнира със СДС и Софиянски за местните избори

Предизборният щаб на НДСВ ще предложи списък от партии, с които управляващите не трябва да се коалират за местните избори. Той ще предложи и политическата рамка за предизборната кампания, която ще се одобри от политическия съвет на НДСВ, стана ясно след първото заседание на седмината от щаба.

С уговорката, че дава личното си становище и няма взето политическо решение, Атанас Щерев от предизборния щаб на управляващите заяви, че ще настоява БСП да фигурира в списъка на забранените за НДСВ партньори. Но допусна възможност за коалиции по места както с други партии от Коалиция за България, така и от ОДС. По думите на Щерев, за НДСВ е желателно да си партнират със СДС, както и с партията на Софиянски.

Като пример за партии, които със сигурност няма да са сред партньорите на НДСВ, Щерев посочи комунистическите или националистическите, като ОМО "Илинден".

Според него НДСВ най-вероятно ще има партньор както на национално ниво, така и в определена рамка - в отделни области.

Той обясни, че вече е водил разговори с представители на партии - вероятни партньори на НДСВ за изборите и предположи, че и други хора от политическото ръководство на партията са водили. Отказа обаче да назове партньорите си в срещите с мотива, че "разговорите нямат стойност, преди да се вземе определено решение".

Антония Първанова, Мирослав Севлиевски и Владимир Дончев ще бъдат заместниците на Валентин Церовски, който преди дни бе избран за председател на предизборния щаб на НДСВ за местните избори.

На заседанието на политическия съвет следващия вторник, ще бъде предложено с политическия маркетинг и медийните изяви в предизборната кампания на НДСВ да се занимава Антония Първанова. Очакваше се с тази работа да се заеме Севлиевски, въпреки че отказа да оглави щаба. Вместо това, той ще се занимава с ресора "организационна работа". Отговорът му на въпроса какво точно се разбира под това бе: "Ще видим". Севлиевски опроверга и друга от информациите - че ще бъде своеобразен говорител на щаба заедно с Първанова. Подготовката на критериите за кандидатите и проектите за коалиционни споразумения ще бъдат работа на Владимир Дончев и Борислав Ралчев.

Церовски и хората му ще настояват пред политическия съвет на партията да имат пълна самостоятелност за медийната стратегия за изборите, както и в разпределението на медийните участия.

Най-вероятно партийното ръководство ще създаде комитет за събиране на средства за кампанията на НДСВ, каза Щерев. Преди седмица "Оборище" заяви, че няма да се коалира с НДСВ за местните избори. Такова решение най-вероятно ще вземе и Партията на жените, което означава, че управляващите няма да имат достъп до държавната субсидия за вота.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?