НДСВ успя да парира комисията за проверка на царските имоти

С прегласуване и с помощта на чужди депутатски карти управляващите успяха да отхвърлят предложението на лявата опозиция за парламентарната анкетна комисия, която да проучи реституцията на царските имоти. Идеята депутати да проверяват дали министри, областни управители и други висши държавни чиновници са върнали законно имотите на Симеон Сакскобургготски бе подкрепена от дясната опозиция.

При първото гласуване на предложението за анкетната комисия, внесено от лидера на БСП Сергей Станишев и група депутати, парламентът изненадващо го прие с 89 гласа "за", 68 "против" и 17 "въздържали се". Резултатът, неочакван за НДСВ, принуди зам.председателят на царската група Константин Пенчев да поиска прегласуване. Жълтата преса е нещо много хубаво, сеирът - също, но нека да погледнем по-сериозно на този проблем, заяви патетично Пенев от трибуната, докато колегите му събираха от коридорите и кафенето народни избраници от мнозинството.

Пенчев отново повтори тезата си, че каквото и да реши една парламентарна комисия по този казус, то няма да има правно значение, защото спорът е юридически и Народното събрание не може да се меси в компетенциите на съдебната власт. "Симеон не е с по-малко права от нас", каза Пенчев и предложи прегласуване.

Този път царските депутати бяха стегнали редиците и успяха да отхвърлят, макар и само с 4 гласа, предложението на левицата - 97 "за" срещу 95 "против" и 6 "въздържали се".

Веднага от лявата опозиция се опитаха да обърнат новия резултат с искане за поименна проверка на кворума. В залата няма 198 души, мнозинството пак гласува с чужди карти, обяви Емилия Масларова.

При поименното преброяване, въпреки че вратите на пленарната зала не бяха затворени, вътре се оказаха 163-ма депутати - с 35 по-малко от гласувалите преди минути.

Това даде основание на БСП да поиска от председателстващата Камелия Касабова да отмени резултатите и анкетната комисия отново да се подложи на гласуване. Депутатката от НДСВ и зам.председател на парламента обаче отказа с мотива, че правилника за работа на Народното събрание не ѝ позволявал да отменя гласувания.

Става дума не за имоти, а за Конституцията и за прилагането на законите, за отношението на българското правителство към реда и законността, заяви зам.председателят на Коалиция за България Георги Божинов. Той цитира Търновската Конституция, според която князът и неговото семейство не могат да владеят държавни имоти. Именно за това е било създадено интендантството и то е владяло връх Мусала и 12-те хиляди декара земя, отбеляза Божинов.

Споделяне

Още от България