НДСВ вбесени на БСП за огласено разследване срещу техен депутат

НДСВ вбесени на БСП за огласено разследване срещу техен депутат

Вътрешният министър Румен Петков увери депутатите от НДСВ, че няма нищо “политическо” и “лично” в решението му да даде на прокуратурата техния колега Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”.

Петков бе поканен във вторник на заседанието на ПГ на НДСВ, след като преди ден парламентарният пресцентър съобщи, че Съветът за координация между антикорупционните комисии на Народното събрание, Министерския съвет и Висшия съдебен съвет е препоръчал на МВР да даде на прокуратурата данни за нарушения на бившия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”.  

Според съобщението, в периода 2004-2005 г. Йордан Костадинов е нарушил процедурите за обявяване на обществените поръчки и е прикрил информация за извършен финансов одит на АЕЦ “Козлодуй”.

Костадинов настоя за политическа подкрепа от НДСВ, което да поиска оставката на вътрешния министър, тъй като изнесените обвинения не били верни и ставало дума за политическа интрига.

След Румен Петков увери, че атаката не е политическа, а данните са на спецслужбите, гневът на НДСВ отнесе депутата от БСП Борислав Великов, шеф на антикорупционната комисия в парламента. Според НДСВ той е отговорен за разпространеното от пресцентъра съобщение, което представлявало противозаконно изнасяне на информация за Костадинов, без да са се произнесли компетентните органи и да е повдигнато обвинение.

След като бе изслушан от царските депутати, вътрешният министър заяви пред журналисти, че още в понеделник по обед е дал материалите на главния прокурор Борис Велчев и че щял да направи това независимо от Съвета по координация, тъй като е налице информация, събрана от спецслужбите. Този съвет не може да взема решения да дава някого на прокуратурата, нито да се произнася за вина, посочи министър Петков.

Не може да става дума за каквито и да е политически мотиви, няма никакъв личен аспект, няма политическа интрига, а свършена работа от спецслужбите на МВР, заяви неколкократно министърът.

Във вторник сутринта депутатът от НДСВ Йордан Костадинов заяви пред Нова телевизия, че разпространената предишния ден информация е политическа интрига, зад която се крие война между БСП и НДСВ и се раздува от Румен Петков като опит за прикриване на неуспехите на МВР в борбата срещу престъпността.

Това е един сценарий, който е подготвян дълго време, каза Костадинов. Той обаче изключи зад него да стоят енергийни лобита, а го определи като чисто политически.

Според шефа на ПГ на НДСВ Анелия Мингова обаче трудно може да се направи извод за политическа поръчка. Ако се стигнело до такъв извод, НДСВ можели да преосмислят участието си в коалицията, но засега нямало такива доказателства.

По думите на Мингова заседанието на Съвета по координация в понеделник било учредително и не било редно на него да се изнася информация по конкретни случаи и то в отсъствието на лицето, за което става дума. Според НДСВ не е ясен статутът на съвета, кой и защо е решил да го учреди, а освен това създаването на нови органи за борба с корупцията не означавало още ефективна борба с корупцията.

Според информацията на парламентарния пресцентър обаче, Съветът за координация между трите институции е учреден още на 28 февруари и създаването му е инициирано от парламентарната комисия по антикорупиця, в която участва и НДСВ.

Жълти депутати казаха, че задачата им по защитата на Костадинов е доста трудна, защото партията не може да си позволи да излиза с позиция, която би била изтълкувана като “политически чадър” в защита на техни хора. Настроенията срещу БСП и Румен Петков сред царистите обаче остават силни. Депутатите на Симеон смятат, че изнесената информация за Костадинов е инструмент на БСП за натиск върху НДСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България