НДСВ вкара в пленарна зала поправката "Бриго"

Управляващите и БСП вкараха в пленарна зала предложението да се премахне възрастовото ограничение за кадровите служители в Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, добило популярност като поправката "Бриго".

За промените в закона за отбраната, чрез който все още се урежда статута на НРС и НСО, се заговори още миналата есен, преди срещата на НАТО в Прага, на която България и още 6 страни получиха покани за пълноправно членство в Алианса. Поправките добиха популярност с името на бившия шеф на разузнаването и настоящ депутат от БСП Бриго Аспарухов заради опитите чрез премахване на възрастовото ограничение той отново да се върне начело на НРС. Срещу кандидатурата на Аспарухов обаче категорично се обявиха партньорите от НАТО и преди седмици досегашният шеф на НРС Димо Гяуров бе сменен с кадровия разузнавач Кирчо Киров. Киров, за който се говори че е кандидатура на президента, засега заема временно поста, но Първанов вече намекна, че може да стане и титуляр след известно време.

Внесената чак днес в пленарна зала поправка предвижда да се премахне възрастовото ограничение за приемане на офицери на кадрова военна служба в НРС и НСО. Според действащия закон, ограничението за приемане на офицери на кадрова военна служба е 40 години.

Според вносителите - депутати от НДСВ, ДПС и БСП, ограничението трябва да се премахне, защото работата в НРС и НСО изисквала специфична професионална квалификация и опит, които се придобиват в по-зряла възраст. Според Цонко Киров от НДСВ ще се подобрят условията за подбор на кадри в двете служби, а колегата му Наско Рафайлов посочи огромния недокомплект на кадрите в разузнаването и службата за охрана.

Тодор Бояджиев от БСП определи предлаганата промяна като воля на парламента да реши проблема с прекъсване на връзката между поколенията в двете служби.

От СДС обаче заявиха, че е необходима цялостна концепция за разузнаването и тази поправка не може да реши проблема с кадрите в НРС, затова няма да я подкрепят. Трябва концепция за развитието на НРС и НСО и приемането на нов закон за националната сигурност, каза Иво Цанев от десницата. Според него липсата на желаещи да работят в двете служби се дължи именно на отсъствието на закон, който да регламентира работата на НРС и НСО. Цанев заяви, че двете служби трябва да бъдат девоенизирани, а работещите в тях да станат държавни служители със специален статут.

Заради парламентарният контрол, депутатите не стигнаха до гласуване на промените. Дебатите ще продължат на извънредното заседание на парламента във вторник идната седмица.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?