НДСВ влезе в капан с досиетата

Без отговор на въпроса какво ще се прави с архива на бившата Държавна сигурност завърши днешният разговор на председателката на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова с двама от шефовете на НДСВ в парламента.

Не е работа на законодателя, а на изпълнителната власт да се занимава с фактическата власт над един или друг документ. Така зам.-председателят на ПГ на НДСВ и шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев коментира вчерашното решение на Върховния административен съд (ВАС) във връзка с архивите на бившата комисия по досиетата.

Обществените отношения във връзка със сведенията, съдържащи се в архива на прекратената комисия, се нуждаят от трайна нормативна уредба, Народното събрание е компетентният орган, който трябва да ги уреди със закон, се казва във вчерашното съобщение на съда. Това означава, че досиетата не могат да отидат в ДКСИ.

В закона за защита на класифицираната информация няма безспорен текст, който посочва, че архивите на бившите специални служби на Народна Република България са класифицирана информация, смята шефът на бившата комисия по досиетата Методи Андреев. В мотивите на Конституционния съд по този закон също се посочва, че архивите на бившата ДС не са класифицирана информация. Според ОДС те трябва да отидат в Държавния архив.

В момента архивите на бившата комисия "Андреев" са в секретната каса на ДКСИ, но ДКСИ няма достъп до тях - както заради решението на съда, така и заради липсата на ключ за касата.

Владимир Дончев и успокои, че няма опасност да изтичане информация от досиетата в секретната каса.

Попитана докога ще стоят архивите, заключени в касата, шефката на ДКСИ Цвета Маркова отговори, че това не е нейна работа и че не тя е "източник на този абсурд". Вероятно е работа на законодателя, ако прецени, допълни тя. Малко преди това обаче Владимир Дончев препрати въпроса към правителството.

Според закона за защита на класифицираната информация на ДКСИ се предоставят всички архиви, съдържащи класифицирана информация, и, ако архивите на комисията "Андреев" са класифицирана информация, то те трябва да бъдат предадени на ДКСИ, а ако не - отиват там, където им е мястото, обясни Маркова. Според нея обаче решението на ВАС не може да отменя закон. По думите ѝ, решението на съда от вчера, с което беше обявен за нищожен текстът на чл. 6 от постановление 262 на МС, възпроизвежда текста на чл. 34, ал. 4 от закона за защита на класифицираната информация.

От днешното ѝ изказване стана ясно, че при издаването на допуски за работа с класифицирана информация, хората няма да бъдат проверявани за сътрудничество с бившите структури на ДС. Изискванията на НАТО са за проверка за лоялност към Алианса и такава ще бъде извършвана. Десет години не са пречка да се проверят основанията за лоялност, ако някой е имал обществено неудобни контакти, те ще излязат през последните 10 години, каза Цвета Маркова. Вчера тя заяви, че няма изрично изискване на НАТО бивши сътрудници на ДС да нямат достъп до класифицирана информация.

Според Методи Андреев обаче, не може да се установи лоялността към НАТО, ако се проучват лицата само 10 години назад. НАТО се интересува от всичко за един човек, което може да го направи зависим, заяви той.

Андреев, който също днес беше в парламента, каза, че трябва да се направи нов закон, който да уреди случая с архива на бившата комисия. Този, който носи законодателната инициатива, носи отговорност за уреждането на тази материя, допълни той.

Ключът от касата, където са архивите на Комисията "Андреев", е в началника на секретния архив на ликвидираната комисия, но представители на комисията "Андреев", нямат достъп до сградата, обясни той.

Отмяната на закона за достъп до архивите на бившата Държавна сигурност е политическа поръчка, възложена от политическото ръководство на управляващото мнозинство, заяви Андреев. Мнозинството успя да прикрие със закона за защита на класифицираната информация цялата информация от архива на ДС, допълни той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?