НДСВ внесе конституционните промени за избори "2 в 1"

Без да има съгласие от коалиционните партньори БСП и ДПС, НДСВ внесе в петък законопроект за промени в конституцията, предвиждащ възможността изборите за български и европейски депутати да се проведат на една дата.

Подписката, инициирана от НДСВ, е подкрепена от 71 народни представители, но от опозицията. Ако БСП и ДПС не променят отрицателното си становище, проектът няма как да мине.

Станишев и Местан се усъмниха в мотивите на НДСВ

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев каза пред репортери в парламента, че партията му още няма официална позиция и е нужен цялостен и много точен анализ, за да не бъдат оспорвани изборите като процедури и правна стойност.

В предложенията на някои партии прозира тяхното опасение да не би слабият резултат на евроизборите да се отрази на националната им кампания, дайте да не се лъжем, коментира още премиерът.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че и сега няма изрична забрана в конституцията за провеждане на избори в един ден.

"Точно тези избори обаче няма как, защото изборите за ЕП трябва да се проведат до 14 юни, а националните след 25 юни, когато изтича мандатът на правителството", каза той.

Местан допълни, че е "неприемливо да се променя мандатът" и този въпрос има отношение към конституционно установения баланс на взаимодействието между властите.

"Съмнявам се, че е възможна промяна на конституцията, с която да се дебалансира това взаимодействие, за да се обслужи едно конюнктурно съображение", каза Местан. Той също не вярва, че мотивът на НДСВ за икономия на средства от сливането на изборите, е водещ.

Сергей Станишев обаче каза, че не го е грижа за този един месец от мандата. За нас е важно те да се организират по прозрачен начин с ясни правила и после никой да не ги оспорва, защото със сигурност ще има такива желаещи, поясни той.

В същото време неговата партия внесе проект за въвеждане на смесена избирателна система с избор на 58 мажоритарни депутати, който засега не се приема от НДСВ, а ДПС казаха, че имат резерви.

Очаква се коалиционен съвет, но на НДСВ търпението е "изчерпано"

Споровете в тройната коалиция за датата на изборите и за избирателната система ще се решават на коалиционен съвет, който, според неофициална информация, ще е другата седмица.

Зам.-председателят на ПГ на НДСВ Марина Дикова заяви пред Mediapool, че не са изчакали решението на коалиционния съвет, защото въпросът се е протака дълго време и търпението им се е изчерпало.

Позицията на НДСВ за сливане на изборите изненадващо получи подкрепа от президента Георги Първанов.

БСП е против конституционна промяна заради датата на изборите и не приема като достатъчно основателен аргумента, че сливането на двата вота ще спести пари на данъкоплатците, защото те и без това не били толкова много, а освен това пак ще трябва да се заделят средства за различни бюлетини, различи урни и по-голяма изборна администрация.

Според представители от различни партии, обаче, проблемът е политически. БСП и ДПС имат интерес от провеждане на изборите за Народно събрание в края на юли или началото на август, защото в отпускарския период избирателната активност ще е по-ниска и това ще е предимство за тях, тъй като разчитат на твърд електорат. В същото време, според социологически проучвания към днешна дата, ГЕРБ има сравним с БСП твърд електорат, но доста по-голям резерв и би взела повече гласове, ако повече хора отидат до урните.

Изборите за Европарламент са в началото на юни според дата, определена от ЕС.

Промените са подкрепили ОДС, ДСБ, ПГ "Движение Напред" и от независими депутати. На този етап БНД отказва да подкрепи законопроекта, не защото е против изборите в един ден, а защото има възражение върху текстовете за "политическото номадство" и предсрочно прекратяване на мандата на депутати, но това не е пречка те да подкрепят текста за избори в един ден.

Въпреки сблъсъците с БСП и ДПС по сериозни въпроси в последните седмици, НДСВ увери, че няма да напуска коалицията, каквито заявки бяха дадени.

В същото време царската партия започна национална кампания по искането си за избори "две в едно" и инициира гражданска подписка, която ще тече до 2 март. Камелия Касабова от НДСВ изрази надежда в това време БСП да промени мнението си.

Споделяне

Още по темата

Още от България