НДСВ внесе втората пенсия и за родените преди 1960 г.

НДСВ внесе втората пенсия и за родените преди 1960 г.

Механизъм за отчисление от данъците, който ще позволи на родените преди 1 януари 1960 г. да получат също втора пенсия, внесоха в сряда в Народното събрание депутатите от НДСВ Лидия Шулева и Христина Христова, които бяха последователно министри на труда и социалната политика в предишния кабинет. Двете представиха предложенията си за изменения на Кодекса за социално осигуряване.

В момента всички работещи хора внасят 23 процента от своите доходи за пенсионна осигуровка. За родените след 31 декември 1959 г. от тази сума 5 процента отиват в партида в пенсионен фонд за допълнително задължително осигуряване, докато на останалите – всички удръжки влизат в първия пенсионен стълб, от който се изплащат обезщетенията на възрастните хора.

Така родените преди 1960 г. са дискриминирани, при еднакъв размер на вноската за пенсия те не ползват правото на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд, посочи пред журналисти Христина Христова. Идеята е 30 процента от начисления на родените преди 1960 г. данък върху доходите да отива в партида за втора пенсия, допълни тя. По думите ѝ става въпрос за около 30 лв. на човек средномесечно, от които ще се лиши държавният бюджет. Така обаче след 10-12 години бъдещите пенсионери ще получат допълнителна сума от около 70-100 лв.

Реформата засяга между 980 000 до 1 млн. души, които в момента са на трудовия пазар и им остават от 5 до 12-13 години за тяхното пенсиониране, уточни Христина Христова.

По думите ѝ тези пари имат инвестиционен характер и няма да отидат в оборота на потреблението на стоки, така че няма да предизвикат инфлационен натиск.

Вносителите изтъкват и допълнителната мотивация, която биха имали работещите да внасят данък върху всички доходи и натиска, който могат да упражнят върху работодателите си за извеждане на заплатите им на светло.

По време на нашето управление имаше други много по-спешни мерки и те бяха свързани с приходите в Националния осигурителен институт, каза Христина Христова в отговор на въпрос защо тази мярка не е предложена при предишното правителство. Тя обясни, че тогава спешно трябвало да се регистрират трудовите договори и да се създадат минимални осигурителни прагове.

Предложението за втора пенсия за всички предстои да се коментира с коалиционните партньори, допълни Христова.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?