НДСВ залага на реализма за второто си явяване на избори

НДСВ залага на реализма за второто си явяване на избори

След като през 2001 г. Националното движение Симеон Втори помете политическите си конкуренти на изборите с обещанията на лидера си за незабавно и несимволично повишение на доходите, за второто си явяване пред парламентарните урни управляващите вече залагат на реалистична и изпълнима по думите им програма.

“Ние залагаме на една абсолютно реалистична и прагматична програма - нещо, което може да стане, а не да хвърлим някакви предизборни балони”, заяви в петък шефът на предизборния щаб на НДСВ и бивш вицепремиер Лидия Шулева, в предаването “Пресклуб” на БНТ.

Като потвърждение на думите си Шулева обясни, че именно за да не залъгват хората с напразни очаквания, управляващите планират намаляване само с 3 до 5 % на осигурителните вноски, ако спечелят втори управленски мандат. Това сравнително леко облекчаване на най-голямата тежест за бизнеса и гражданите в момента обаче ще се съпътства с развитие на осигурителния модел и рязко увеличаване на дела от осигурителната вноска, който ще отива в личната сметка на осигурения в частните фондове. Така ще се увеличат гарантираните за работещия средства за пенсия, върху които се начисляват дивиденти, и при пенсионирането си хората ще могат да получават суми в размер на 80 – 90 процента от заплатата преди това.

“Сега като плащаш осигуровки, всичко отива в пенсионния фонд и се дава на сегашните пенсионери. Новата система казва - ти си трупаш парите по личната сметка, което ти дава възможност като се пенсионираш, да получиш два пъти и половина по-висока пенсия, отколкото сега би получил въобще”, коментира Шулева.

Луфтът, който ще се отвори в държавния пенсионен фонд, изплащащ пенсиите на сегашните възрастни хора, ще бъде “запушен” чрез така наречения “сребърен фонд”. В него ще влязат пари от приватизацията и големия фискален резерв, с които ще се оперира, за да носят дивиденти и да допълват недостига за пенсиите, изплащани по старата система.

“Смятаме, че това е възможното намаление, което няма да доведе до дефицит, който да застраши пенсиите на сегашните пенсионери... Според нас моделът, който предлагаме, е много балансиран - дава развитието на модела и едновременно с това дава възможната грижа за настоящите пенсионери”, коментира Шулева и напомни за острата демографска криза в страната.

Бившият вицепремиер заяви, че през изтичащия мандат фискалната цел на НДСВ е била по-скоро подчинена на намаляването на данъчната тежест и това е направено – корпоративният данък падна от 27 на 15 процента, максималната ставка на личните данъци - от 39 на 24 процента, посочи Шулева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес