НДСВ започва подписка за въвеждане на всеобщо гласуване

Гражданите да бъдат стимулирани с данъчни облекчения, изборите да са в работен ден

Лидерът на НДСВ Антония Първанова. Сн. БГНЕС

НДСВ инициира подписка за въвеждане на всеобщо гласуване. Целта е да се окаже натиск върху Народното събрание да приеме комплекс от стимули за гражданите, които упражняват правото си на глас.

Идеята за "задължително" гласуване се измества по-скоро в посока "всеобщо" гласуване, като за целта от НДСВ настояват обществото да бъде стимулирано да гласува, а не санкционирано, ако не го прави.

"С кампанията призоваваме парламентът да направи промяна в Изборния кодекс и да спре със спекулацията, че за да се въведе всеобщо гласуване, са необходими промени в Конституцията. Предлагаме да се оформи пакет от мерки за стимулиране на всеобщо гласуване. Този пакет може да включва данъчни облекчения, удължаване на срока за прилагане на съществуващите данъчни облекчения или провеждането на изборите в работен ден. За нас е много важно стимулите да бъдат обсъдени с представителите на политическите партии и гражданското общество", заяви в неделя председателят на НДСВ Антония Първанова.

"Всеобщото или задължителното гласуване трябва да бъде стимулирано положително, държавата трябва да инвестира в активността, вместо партиите да инвестират в корупционни практики", каза още Първанова. "Убедени сме, че в настоящия момент при сериозна институционална криза, при основателно недоволство от страна на гражданите и при липсата на доверие в парламента, е необходимо държавата да инвестира в стимули за гражданска активност", допълни тя.


Идеята на НДСВ е подписите да бъдат внесени в Народното събрание, като по-важен според Първанова не е броят подписи, а широката подкрепа за идеята и възможността около нея да се обединят и други политически сили.

Преди няколко седмици лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви, че неговата партия също е "за" задължително гласуване.

"Дошло е време да спрем посегателството на олигархичните кръгове върху суверенното право на хората да избират, да спрем срамната търговия с гласове, да предотвратим лъжите и манипулирането на гражданския вот. Време е да променим мисленето си и да бъдем активни по време на избори, за да променим статуквото", се казва в официално становище на НДСВ, подписано и от Национален форум "Обединение" и "Граждански експертен център" - група в Общинския съвет във Варна.

Стимулите за онези български граждани, които решат да упражнят правото си на глас в изборния ден могат да бъдат най-различни, посочи Антония Първанова. Този въпрос трябва да бъде решен в широк дебат между политици, партии и гражданско общество, като стига да има воля за подобно решение, вариантите са много.

 

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?