Не аз подкрепям Борисов, а СДС – София

Не аз подкрепям Борисов, а СДС – София

Г-н Юруков, в последните няколко дни се появиха противоречиви сигнали от вас за бъдещите политически партньорства на СДС? Бихте ли разяснили нещата?

На този етап нямаме решение на структурите за създаване на определени партньорства. Нямаме решение и за сътрудничество с ДСБ. Такова предстои. Срещнах се с тяхното ръководство, а в сряда направих среща и с г-н Бойко Борисов. Попитах го иска ли да го подкрепим, той каза “да”. Уговорихме рамката на споразумение и определени условия. Информацията съм предал на СДС – София. Тя трябва да бъде обсъдена там. На този етап партията има две основни възможности, както и трета - да излезем сами на този вот. Градското ръководство трябва да излезе с решение, но за да стане това, трябва да се събере достатъчно информация.

Вече проведох среща с председателите на 24-те районни съвета на СДС и те си казаха мнението за варианти. Оттам дойде и моята прогноза за съществуваща над 50 процента възможност да се подкрепи кандидатурата на Бойко Борисов.

Но това бе изказано от вас като лидер на политическа партия, а не от структурата. Какво се случи за една седмица, за да промените кардинално позицията си? Първо заявихте, че партньорство с ГЕРБ ще е пагубно за СДС в дългосрочен план, а след това обещахте подкрепа за Борисов.

Лично като лидер аз отчитам положителните и отрицателните страни и на трите варианта. В същото време обаче аз съм обещал на конференцията, че няма да взимам еднолични решения. Според правилата, които определихме на заседанието на Националния съвет, решенията се взимат от градските организации. НИС само ще одобрява. В моята глава са обаче са и положителните, и отрицателните страни на варианта с Бойко Борисов.

Аз не искам да взимам самостоятелни решения. Когато става дума за предизборна борба първо хората трябва да бъдат мотивирани. Това обаче не може да случи, когато решенията се налага отгоре, а аз не мога вляза в битка без мотивирани хора. Ако рамката, обсъждана с Борисов, не удовлетворява софийската организация, решението за партньорство няма да бъде взето. Аз само им предал нашия разговор – рамката.

Те обаче имат нагласата да подкрепят Борисов.

Именно софийската организация обаче е част от апарата, който вие критикувате като плод на “функционерска” и “командно-административна система”, съществуващ благодарение на “хранилката на властта”. Вие твърдите, че това е причината за кризата в СДС.

Причината за кризата на СДС се крие в типа организация, превърнал СДС в партия с ляв апарат и десен електорат. Такъв тип партия може да съществува само ако ползва ресурса на властта. След излизането от властовото положение ресурсът намалява и започват боричкания и изхвърляния заради намаляващата хранилка и партията малко по-малко се превръща в секта, в партия на апарата. Точно това е нашата кауза, да променим този стереотип на политическо поведение.

Няма ли да оставите СДС – София отново на хранилката, защото при коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов почти същите хора ще останат в СОС. Не се ли опасявате, че подкрепата за ГЕРБ се декларира, за да възпроизведе същия модел?

Ролята на НИС ще бъде да предпази общинските организации от обезвластяването им от областното ръководство. Ако имахме преференциален вот, щяхме да решим по-лесно този проблем. Аз и за това критикувам ДСБ, защото бяха против увеличаването на демокрацията чрез преференциите. Мисля, че след конференцията в СДС тези, които се наричат “апарат” започват да се променят - човек действа в зависимост от средата и когато се промени средата, той започва да действа по друг начин.

СДС – София не е едно котило на вампири, от които да ни е страх, организацията и средата вече е променила.

Когато изразихте нагласите на СДС – София и бяхте разбрани от медиите като даващ подкрепа, не се ли опасявахте, че това малко е вгорчило вкуса на хората извън апарата?

Аз не съм подкрепил никой. Има нагласа да се подкрепи мажоритарния кандидат Бойко Борисов. Аз различавам двата политически субекта. Ще има разочаровани от всяко решение. Не съм направил социология да го измеря.  Хората извън апарата и хората от бизнеса, с които съм говорил, ми казаха, че подобен ход е много положителен. Те го казаха на мен, но може да мислят и нещо друго. Политиката е изкуство на възможното.

Вие казвате, че ще го подкрепите като мажоритарен кандидат. Да не би Бойко Борисов да се кандидатира като независим?

Искам отново да уточня, че аз не го подкрепям. Това са нагласите на СДС – София. Борисов се кандидатира като настоящ кмет на София. Тази трактовка неформален лидер на ГЕРБ, какво означава?... На първия ден, след като бях избран за лидер на СДС, получих две поздравителни писма – едното беше подписано от кмета на град София г-н Бойко Борисов, а другото от г-н Цветанов – председател на ГЕРБ.

Изказахте се положително за работата на столичния кмет. Можете ли да посочите какво отчитате като успехи на Бойко Борисов в София? Споделяте ли неговото становище, че общинския съвет е пречка при работата му?

Не считам, че СОС е пречка. Системата е направена така, за да има взаимен контрол. Неслучайно, когато кметът и председателят на съвета се разбираха при предишния мандат, дойдоха и най-големите проблеми на София. Г-н Борисов помогна за разчупването на стария модел. Това, разбира се, започна още през 2003 г. на основата на конфликта на интереси. Далаверата си има жизнен цикъл и когато има разместване на играчите, те вътрешно я провалят. Г-н Борисов помогна за намаляването на далаверата.

Това е малко летяща оценка. Какво точно е направил?

Да спреш лошите неща не е лесно. Второ, той имаше половин мандат. Първите 6-7 месеца е вниквал в работата. Въпросът е дали достатъчно ще се вслушва в определен тип политика, за да му дадем шанс за още един мандат. Според мен – да. Той е колаборативен. Ние сме партия, която може да изработва политики съвместно с него и с неговия екип.

Запознати ли сте в подробности с работата на групата на СДС в Столичния общински съвет? С техните инициативи?

В момента навлизам в нея. Разговарям, събирам информация. Не може да се каже, че съм напълно запознат, за да дам някаква оценка. Това, което мога да кажа е, че на София и липсва 20 -годишен план, който да е направен въз основата на урбанистката и приложната психология. Той трябва да превърне София в европейски град.

С твърдението си, че Бойко Борисов е десен лидер на лявата партия ГЕРБ, вие станахте откривател на нова политическа формула – че е възможно да има леви партии, оглавявани от десни лидери, а защо не и обратното. Приемате ли това за нормално? Посочете други примери в европейски страни.

В европейската практика всичко е възможно. След включването на страните от Източна Европа в ЕС палитрата стана толкова пъстра и забавна... Всичко е възможно. В случая на ГЕРБ го считам за предпоставка за бъдещо вътрешно напрежение между партията и лидера. Г-н Борисов дойде в политиката от частния бизнес. Неговият дядо е репресиран, т.е. Борисов е и антикомунист, отделя се от БСП и е човек, който е за по-голяма икономическа свобода.

В същото време тези полицаи, които оглавява в структурите на ГЕРБ, а полицаят е парекселанс е държавен служител и като такъв  се стреми държавата да е по-голяма. Колкото повече сме за преразпределение през държавата, сме леви. В тях това стои вътрешно. Това е голяма разлика.

Най-голямата разлика обаче е, че СДС не е на никой. ГЕРБ е лидерска партия, а всяка лидерска партия е уязвима. Социалната функцията на политическа партия е да бъде този филтър, който да пази представителната демокрация от това определена клика или група с плюс 1 процент да овладее политическата власт. Лидерската партия не може да бъде филтър, там много лесно се пробива. Да не ви говоря за случайни хора, които попадат на случайни места в листи на подобни партии.

Нещо, които интересува десните избиратели е, защо десният лидер Бойко Борисов бяга от политическа позиция по темата за агентурното минало на президента Първанов. Вашият евентуален бъдещ партньор смята, че Ахмед Доган е най-добрия български политик. Споделяте ли тези възгледи и каква вашата позиция?

По първата тема, трябва да питате самия Бойко Борисов. Второ, аз не смятам, че политици трябва да дават оценки на други политици. Това не е красиво. За това си има журналистика и политически анализатори.

Вие сте най-новият политически лидер, станахте доста популярен за един месец, а покрай това и вашата марка кафе. Защо не се кандидатирате лично за кмет на София, за да се борите и за марката СДС?

Това е възможен, но много краен вариант. Това ще се случи само ако никой от другите варианти не проработи. Моята основна задача е стратегическото възраждане на СДС, което е непосилно да се съвместява с кметската длъжност.

За кмет на София имаме готови варианти, тъй като не са подписани споразуменията, ние трябва да сме готови, ако някой детайл попречи да се подпише споразумение, да играем сами. Не бих споделил имена на този етап.

Ще имате ли и вие като Петър Стоянов план за съживяване на СДС? Неговият беше за 3 години.

Аз имам 4 -годишен план, който се състои в следното – до 8-9 месеца създаване на нов проект за партията с нов устав, с нова структура, след две години са парламентарните избори – между 500 и 600 хиляди гласа, което означава 40 - 50 депутати, управление в коалиция, а след това прелом и след 4 години участие на президентските избори.

Кога ще проведете тази ваша протоколна среща с Ахмед Доган?

Началникът на кабинета ми вече уточнява датите. Най-вероятно през август.

За какво ще си говорите?

На първа среща човек се представя, представя си идеите, говори неангажиращи теми.

Имате ли общ бизнес с хора от т.нар. обръчи от фирми на ДПС?

Аз нямам политически бизнес. Фирмата ми произвежда стоки и ги реализира на свободния пазар. Аз съм в реалния сектор. Политическият бизнес е, когато държавата събира парите на хората и ги предоставя на определена фирма срещу стоки или услуги. Там са и са обръчите. На реалния бизнес не му трябват обръчи, с които да съм близък. Ако съм от “обръчите”, това не означава, че ще си купите моето кафе, нищо не може да ви задължи. Аз не изпълнявам държавни поръчки, не участвам в никакви такива проекти.

Познавате ли се с г-н Христо Бисеров, както беше написано?

С г-н Бисеров не се познавам. Това го казват заради Пламен Радонов (б.р. новият главен секретар на СДС), който познавам. Мисля, че нещата в партията се промениха доста, ние тръгваме единни на тези избори. В тази сграда заварих много призраци. Трябва да отворим прозорците и да ги изгоним. Тук се разхожда призракът на Христо Бисеров, на Иван Костов, на Жельо Желев даже още, на Никола Николов и т.н.н. Тези призраци са в главите на хората и от там идват тези неща – този е човек на тоя, другият е на другия, теорията за дългата ръка. Тези призраци са забавни, но по-добре да ги няма.

Какво ще прави СДС по другата актуална тема – Кърджали?

Това, което се случва, е голяма грешка. Казах му го и на г-н Борисов. Не може да се създава етническо напрежение от правото на гражданина да гласува. Още по-лошо е да се създава религиозно напрежение. Религията и етносът според нас са нещо лично, те са в този кръг от права на личността, и те не трябва да нарушават другите права. Ние ще правим друга политика в смесените райони, ние ще търсим съмишленици, които споделят нашите принципи.

Доколкото разбирам, по тази тема имате повече различия, отколкото прилики?

Сигурно, но аз не съм чул тяхното отношение. Като идеология е нормално да имаме разлики, но имаме общи цели – да решаваме проблемите на жителите на София, а не точно нашия партиен другар да го направим кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България