Мирослав Найденов:

Не беше работа на премиера да решава проблема с парите на зърнопроизводителите

Сн. БГНЕС

"Не беше работа на премиера да се намесва и да решава този проблем", заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов във вторник, коментирайки обещаните от него за януари, но отложени поради липса на средства субсидии за зърнопроизводителите.

Пред Тв7 Найденов посочи, че Бойко Борисов е оказал натиск върху подалия оставка финансов министър Симеон Дянков да бъдат изплатени парите за зърнопроизводителите в най-кратък срок.

 

"Свикнали сме някак си за всичко да се стига до премиера. Не беше работа на премиера да се намесва, беше работа на Дянков. Работата на премиера беше това, което той направи в Брюксел, да осигури 2 млрд. евро повече за селско стопанство", коментира Найденов.

 

"Ясно ми беше, че няма как да бъдат изплатени тези средства през януари, имаше извънредни плащания по дълга на Милен Велчев, имаше и други плащания. Но април или май просто беше прекалено късно", каза земеделският министър.

 

Той категорично отрече тиражираната в пресата информация, че е присъствал на уволнението на министър Дянков, както и да е присъствал на среща на управляващите, на която да се е обсъждала оставка на кабинета "Борисов".

 

Найденов обаче разказа за среща между заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, премиера, Янев Янев и него самия. На нея присъствали също така представители на зърнопроизводителите и на Националната асоциация на земеделските производители и кооперациите у нас. Дянков е бил в чужбина и не е могъл да присъства на срещата.

 

Той коментира, че моментът, в който избухнаха социалните протести, е изключително деликатен, тъй като в Брюксел се водят финалните преговори за новата финансова рамка.

 

"Нещо, което ще касае периода от 2014-2020 г. Преговорите трябва да приключат юни месец. Ако дойде служебно правителство, новите екипи, които ще трябва да представят страната и да извоюват средствата, категорично ще се провалят. Предсрочните избори са хаос, от който биха се възползвали някои определени кръгове, но в никакъв случай няма да е по-добре за народа", коментира още Найденов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?