Бившият министър на правосъдието и днешен вицепрезидент:

Не бих призовала онези, на които съм дала бонуси, да ги върнат

Диана Ковачева: За три месеца политическият кабинет на Маргарита Попова е получил 37 хиляди лева

Сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова не би призовала онези, на които като министър на правосъдието е раздала бонуси, сега да ги върнат. Такова нареждане със срок до петък преди ден издаде премиерът Бойко Борисов. Вместо това според Попова най-сетне трябва да се направи реформата в българската администрация. Вицепрезидентът каза това в интервю за БНР, след като нейната бивша подчинена началничка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе уволнена заради получените 73 хиляди лева бонуси. С по-голямата част от тези пари Николова се е самонаградила а 25 000 лева се оказаха одобрени от бившия правосъден министър и настоящ вицепрезидент.

Скандалът с бонусите застигна Попова в Брюксел, където е на работно посещение.

Тя заяви, че лично не е получила никакви допълнителни възнаграждения, и потвърди, че по нейно време са разпределени бонуси на около 45-47 души от министерството - технически сътрудници, експерти и на по-високо ниво, включително в политическия кабинет на министъра. Това обаче не било направено еднолично от нея, а от комисия на база средна брутна заплата за държавата и в зависимост от това какъв е бил конкретният принос на всеки.

"Аз не съжалявам, че съм дала на тези хора част от парите, които по закон могат да бъдат раздадени като допълнително материално стимулиране. Съжалявам, ако някой е останал засегнат, не е получил, а е смятал, че той е допринесъл много, работил е много добре, а аз не съм го забелязала. Затова ще жаля повече, отколкото за всичко това, което сега преекспонирано излиза в публичното пространство", каза Попова и подчерта, че бонусите са били съобразно българското законодателство и както се е правило от години.

Според нея днешното формула обаче не е достатъчно добра. "И вместо да се вземат оттук насетне вече решения на парче, включително и такива, че парите трябва да се върнат, е по-добре да седнем и да направим реформите в българската администрация... Да се направи най-сетне една скала за възнагражденията в публичния сектор в зависимост от позициите и да се престане с раздаването на такива допълнителни
стимули всеки месец, на тримесечие, за Коледа, за Великден или така, както е било в последните 20, а и повече години.", заяви вицепрезидентът.

Попитана дали е редно тези пари да бъдат върнати, тя отговори: "Какво да ви кажа, аз не бих направила апел и не бих призовала хората, които съм оценила положително, на които съм дала възнаграждения допълнителни, да ги върнат обратно. Не бих направила това".

Същевременно министърът на правосъдието Диана Ковачева съобщи, че членовете на политически кабинет на предишния министър на правосъдието са получили общо 37 800 лева допълнително материално стимулиране за първите три месеца на 2011 година. Тримата заместник-министри са взели между 6500 лева и 10 400 лева, началникът на кабинета на министъра около 6000 лева, парламентарният секретар – 4200 лева, експертите в кабинета на министъра – по 2-3 хиляди лева.

"Надявам се, че те ще върнат тези средства, но се налага да разчитаме на добрата им воля", каза министърът.

Според Ковачева е "съвършено неудачно част от политическия кабинет в министерството да получават бонуси от Агенцията по вписванията, тъй като работата на голяма част от тях не е била свързана с дейността на тази агенцията". Вече се обсъждала идеята тази възможност да отпадне.

"В Агенцията по вписванията се работи буквално денонощно, хората работят допълнително и ми се струва удачно за самите служители на агенцията да има възможност за стимулиране", каза Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България