“Не давам нищо държавно без решение на съд”

“Не давам нищо държавно без решение на съд”

“Не давам нищо държавно без решение на съд”, зарече се министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП) по повод проблемите, които срещат лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза с реституцията на двореца “Кричим”.

Преди ден областният управител на Пловдив Тодор Петков (БСП) обяви, че няма да върне двореца, защото е получил писмо от общинската служба по земеделие и гори в Стамболийски, в което се съобщава, че посочените местности в представените нотариални актове за сгради с площ 2348 св.м. и 371 дка ниви, за които Сакскобургготски и сестра му претендират, не съществуват.

В архивите не са били открити данни за посочените от адвоката на Симеон Сакскобургготски Асен Ошанов местности Курт курия, Липата, Личева поляна, Петкови каваци, Зелени град, Стария яхър. Според областния управител са били проверени всички регистри и документи до 1911 година и след това до 1944 година. Посочените местности не са били открити. Няма данни тези имоти да са съществували, коментира в сряда Тодор Петков.

Геодезическото заснемане на двореца и земите около него са направени през 2004 г. по нареждане на бившия управител на Пловдив Гьока Хаджипетров (назначен от Сакскобургготски), който е платил за тях почти 18 хил. лв. държавни пари, възмути се Тодор Петков.

Още на 18 юни областната управа на Пловдив е поискала от адвокат Асен Ошанов да предостави оригинали на нотариалните актове, актуализирана и комбинирана скица на имота и удостоверение за идентичност, но тези документи не са били внесени.

“Ако областният управител на Пловдив откаже да върне имотите, ще стигнем и до съд”, коментира пред Mediapool адвокат Асен Ошанов. Той уточни, че решението на Тодор Петков не е окончателно. Не ни е поставен срок, до който трябва да представим документите, но до края на деня най-късно утре те ще се внесат в областната управа, допълни Ошанов. Според него удостоверението за идентичност е внесено в общинската служба по земеделие и гори в Стамболийски, но областният управител явно още не е снабдил с него.

Според Ошанов, да се отказва връщането на собствеността, като се мотивира с липсата на идентификация на имената на местностите, не е сериозно, защото имената са били променени. Имаме перфектни нотариални актове, увери Асен Ошанов. Той поясни, че след като внесе в областната управа на Пловдив исканите документи, трябва да се задейства процедура по Закона за държавната собственост за възстановяване на имотите, която се ръководи именно от Министерството на регионалното развитие, което е стопанин на всички държавни имоти.

Адвокат Ошанов оспорва акта, с който дворецът "Кричим" е актуван като публична държавна собственост и даден за разпореждане на НСО през март т.г.. От 1 ноември 2000 г. 1734.7 хектара от територията на стопанството са обявени за защитена територия от тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева. Съгласно разпореждането паркът е публична собственост, с която не могат да се извършват разпоредителни сделки.

Имението е разположено между Кричим и село Куртово Конаре и е с площ 1996.592 дка. От тях 1412.5 дка лонгозна гора, 322.2 дка декоративен парк, а останалата площ е заета от оранжерии, складове и др. Гората в стопанството е уникална - летен дъб, бял бряст, бяла топола на по 200 години, а някои дъбове са на възраст 500 и повече години. В нея живеят множество редки и защитени видове животни. Самият парк “Кричим" е създаден от стара естествена гора, като за целта в периода 1901-1904 г. Фердинанд започва да изкупува обработваеми земи в гората. Тогава са построени и първите сгради, заедно с парк около 6 дка. През 1909 г. е създаден и зоокът с фазани, елени, диви пуйки и нанду.

Сравнително скромната резиденция е построена от Борис ІІІ през 1937 г. на мястото на старата ловна хижа, вдигната от Фердинанд. На първия етаж са трапезарията, малък кабинет и царската спалня. На втория са стаите за гости.
След 1944 г. стопани на имота са: Министерският съвет, БАН, МВР, УБО (НСО). НСО използва резиденцията за представителни нужди от 1992 г.

При третото си посещение в България Симеон Сакскобургготски обикаля имотите, които претендира да му бъдат реституирани, включително “Кричим”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?