Не е честно да не ми признавате още 11 убийства

Не е честно да не ми признавате още 11 убийства

В последните си думи пред съда в Москва в четвъртък Александър Пичушкин, сдобил се с прозвището „Битцевският маниак” заради убийството на 48 души, заяви, че „не е нарушавал закона, само го е отлагал”, предаде ББС.

Ден по-рано съдебните заседатели единодушно признаха Пичушин за виновен в умъртвяването по особено жесток начин на 48 души, както и в извършването на още три неуспели покушения. Прокурорът поиска доживотна присъда в колония със строг режим. 

Очаква се Московският градски съд да прочете присъдата на 29 октомври, понеделник.

Пред съда в четвъртък Пичушкин още веднъж повтори, че не се разкайва за извършените престъпления и че си дава сметка каква присъда го очаква.

По време на процеса мъжът призна вината си за смъртта на 48 души и за опитите за убийства на още трима. Той дори разказа, че е умъртвил още 11 човека. „А 63-ма не ви ли интересуват? Дори ако телата им са намерени?”, запита подсъдимият. „Мисля, че ще е несправедливо да бъдат забравени тези 11”, добави той.

Тези твърдения се проверяват от следствието при Московската прокуратура.

В последната си дума Пичушкин каза, че в обвинителния акт има неточности. „Приписват ми, че съм докарал Коновалцев (една от жертвите) до безпомощно състояние и че той бил в преклонна възраст. Това не е вярно, защото беше само на 22 години”, каза подсъдимият.

„Шахматните” убийства

Според следствието Пичушкин е извършил престъпленията между 1992 и 2006 година. „Най-активно” обаче е „работил” през 2005-2006 година на територията на Битцевския парк в южната част на Москва. Основно убивал мъже, но сред жертвите му има и четири жени – три били убити, четвъртата се отървала на косъм.

Според Пичушкин повечето от убитите са били негови познати.

По време на процеса показания са дали 41 потърпевши и 98 свидетели на обвинението.

Представителите на вътрешното министерство твърдят, че „Битцевският маниак” по жестокост може да надмине печално известния сериен убиец Андрей Чикатило, осъден на разстрел през 1994 г. за убийството на 53-ма души.

Както обяснява Пичушкин, той планирал да извърши 64 убийства, колкото са полетата на шахматната дъска. След време опроверга думите си, като каза, че ако не е бил заловен, е щял да продължи да убива. След което започна да твърди, че ако сам не се бил предал, никога е нямало да го заловят, защото е „професионалист”.

На въпрос на журналисти защо е убивал, той отговори: „Така се случи”.

Първоначално следователите се съмняваха в психичното здраве на подсъдимия. Съдебно-психиатричната експертиза обаче доказа, че той е напълно вменяем. Защитата пледираше в противното, надявайки се съдебните заседатели ще го оневинят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят