Не е имало взрив на борда на падналия руски самолет

Открити са близо 500 отломки от машината, седмица ще продължи работата на местопроизшествието и разпознаването на жертвите

Не е имало взрив на борда на падналия руски самолет

Следователи са установили, че не е имало разрушения на борда на разбилия се в Подмосковието пътнически самолет Ан-148, взривът е станал при удара на машината в земята, съобщи в понеделник официалният представител на Следствения комитет на Руската Федерация Светлана Петренко.

Полетът изчезна от радарите на московското летище Домодедово две минути след излитането си за уралския град Орск. При инцидента в неделя следобед загинаха всички 71 души на борда, сред които шестчленен екипаж. По предварителни данни сред загиналите пасажери са над 30 жители на Оренбургска област, където понеделник е ден на траур, 11 са жителите на Москва, трима петербургци и по един жител на Норилск и Владивосток. Трима чужденци също са сред загиналите – граждани на Азербайджан, Казахстан и Швейцария.Продължава работата на мястото на инцидента – събирането на отломките на машината и доказателствени материали за разследването, както и на телата на загиналите, които са разпръснати върху 300 хил. кв. метра площ недалеч от Москва, каза Игор Кутровски, първи заместник началник на Националния център за кризисни ситуации на Министерството на извънредните ситуации.

Действията на местопроизшествието ще продължат поне още седмица, допълни руският транспортен министър Максим Соколов.

Хиляда души и повече от двеста машини продължават да работят на местопроизшествието, което е разделено на отделни внимателно проучвани парцели. Издирването и събирането на отломките и телата на жертвите се затруднява от обилния снеговалеж.

"Установено е, че в момента на падането си въздушният съд е бил цял, не е имало пожар. Взривът е станал след удара му със земята", каза Петренко, цитирана от ТАСС.

В понеделник обаче бе публикуван запис от охранителна камера, показваща част от случилото се, предаде Ройтерс. На него се вижда нещо, което прилича на голяма огнена топка, прекосяваща небето.

В ранния следобед в понеделник бе открита и втората черна кутия на самолета - с разговорите между пилотите. И двата уреда са силно повредени, но експертите смятат, че ще успеят да разчетат както техническите данни за всичко случило се с машината по време на полета, така и речевия запис.

Засега разследването работи по три основни версии – човешка грешка, техническа повреда и лошо време. При излитането на самолета температурата е била минус 5 градуса и валял сняг, но не е бил силен с ветрове. Единствено хипотезата за атентат не се разглежда.

Неофициалните медийни информации, появили се още в неделя, за недобра поддръжка на седемгодишната машина не са потвърдени досега от органите.

Открити са роднините на всички 71 загинали и им се оказва всестранна помощ. В Москва и Орск, за където е летял самолетът, са подготвени хотели, които да приемат роднините, с които работят 29 психолози на Министерството на извънредните ситуации. Предстои и събирането на ДНК-проби от семействата на загиналите за идентифициране на телата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?