Не е изключена покана към "Росатом" да инвестира в "Белене"

Петкова: Склонни сме да обсъждаме всякакви варианти за оползотворяване на оборудването

Владимир Путин и директорът на "Росатом" Сергей Кириенко (вдясно). Сн. БГНЕС

България не изключва никакви варианти за реализацията на произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", чийто строеж бе спрян през март 2012 г. Възможно е дори да покани руския държавен концерн "Росатом" за инвеститор в замразения проект – вариант, който "Росатом" предлагаше още преди седем години, за да успее да построи втора АЕЦ у нас. Такива разговори с руснаците обаче все още не са водени, но опцията не е изключена, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в сряда като допълни, че китайският инвеститор имал много сериозен интерес и вече прави своите анализи и проучвания.

Преди ден представители на "Росатом" се срещнаха с премиера Бойко Борисов в София. Преди разговора той заяви, че "ще се направи всичко възможно да се оползотворят" похарчените към момента 3 млрд. лв. за ядрения проект.

Петкова обясни пред журналисти, че срещата била регулярна и било обсъдено доставянето на останалата част от произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", което в момента финално се оглеждало от български експерти, преди да поеме към България. Запитана защо се налага това да се обсъжда на толкова високо политическо ниво, министърът обясни: "Защото опозицията много остро зададе въпроса къде е оборудването: платихме го, а сега го няма". По думите ѝ до края на годината ще пристигне всичко произведено от "Росатом".

Тя каза, че с Борисов е бил дискутиран и бъдещият договор на "Националната електрическа компания" (НЕК) с "Росатом" за консервацията на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

По този контракт се преговаря от месеци - през юни 2017 г. шефът на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов каза, че руснаците са поискали прекалено висока цена и се договаря за намаляването ѝ. Тогава Вадим Титов, директор на "Росатом Централна Европа", коментира, че по този договор се водят интензивни преговори и се очаква той да бъде сключен в най-скоро време, но не посочи цена. Сега Петкова не пожела да се ангажира със срок за подписването на този договор и цена, като според нея все още няма оферта от руска страна, а само начален етап на преговорите.

"Надявам се да не ни се наложи дълго да го консервираме (оборудването). Трудно е да се каже дали до края на годината ще се подпише договорът, но ще има такъв. Все още няма оферта, в начален етап са преговорите. Самите колеги анализират какво ще е необходимо като дейност, какви разходи ще се извършат", каза Петкова в сряда.

Запитана обсъждано ли е между "Росатом" и Борисов какво да се прави с произведеното от руснаците оборудване за АЕЦ "Белене", тя каза, че такива разговори се водят още от първия момент, в който е платено за него, а на самата Петкова бе въздложено да се изготви анализ за най-рационалния начин да се използва оборудването. "Това няма как да го извършим без нашите партньори от "Росатом", те са контрактори и с тях се обсъжда всичко, свързано със спецификите на проекта", каза енергийният министър.

"Склонни сме да обсъждаме всякакъв вариант, който би довел до оползотворяване на оборудването по най-добрия начин за България, понеже нямаме право на втора грешка. Има още останало оборудване от първия проект на "Белене" и затова трябва да се мобилизира целият ресурс", каза тя.

Запитана изрично дали от българска страна е предлагано на "Росатом" да станат инвеститор в собствения им проект, тя каза, че до момента такива разговори с руснаците не са водени, "но не се изключва и такава опция".

При нейна среща с главния директор на "Росатом" Алексей Лихачов през юни в Москва стана ясно, че към онзи момент интересът на руската корпорация към АЕЦ "Белене" е само като строител. Близо година по-рано обаче зам.-шефът на ядрената корпорация Кирил Комаров заяви, че след като НЕК плати за оборудването са възможни всякакви варианти.

Междувременно обаче се появи китайският инвеститор "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN). По думите на Петкова нови инвеститори не са се появили, но "китайските колеги имат много сериозен интерес и си правят своите анализи и проучвания".

Енергийният министър каза още, че до края на година ще има ясна концепция какво да се прави с оборудването на АЕЦ "Белене", но не пожела да навлиза в подробности, докато не бил финално обсъден докладът на БАН за нуждата от нова ядрена мощност на страната.

Тя припомни, че от БАН е представен междинен доклад по казуса, но той сега се анализирал от БЕХ, НЕК и Министерството на енергетиката. Предстоят срещи и обсъждания, когато е готов окончателният вариант, ще бъде представен, обеща тя.

Петкова не пожела да отговори на въпроса дали докладът е "за" или "против" АЕЦ "Белене", но подаде "жокер", че отговорът ще е положителен. "В доклада пише, че до 2035 г. ще има дефицит на нови мощности не само в България, а в целия регион, но нищо повече няма да кажа, защото не е коректно спрямо колегите", заяви министърът.

По думите ѝ НЕК е на финалната права по анализа на счетоводните данни по ядрения проект.

"Всичко по активите и разходите, извършени до момента, е анализирано и имаме готовност да го приключим. Като стане ясен докладът, в много кратък срок ще стане отделянето на пасивите и активите на АЕЦ "Белене" в проектна компания и до края на годината ще има ясно концепция какво се прави по проекта", обяви министър Петкова.

Още по темата
Още от Бизнес