Не е изключено Косово да бъде разделено

Тройката международни посредници, които водят новите преговори за статута на Косово, заявиха в неделя, че разделянето на областта е възможност, ако сърбите и косовските албанци се съгласят на това, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано политиката на западните държави по въпроса за бъдещето на Косово отхвърляше възможността за разделяне на територията, смятайки я за потенциална искра за избухване на регионален конфликт. Евентуално разделяне на територията вероятно би оставило като част от Сърбия доминираната от сърбите северна част на Косово, където живеят около половината от 100-те хиляди косовски сърби, посочва Ройтерс.

Принцип на тройката е да бъде готова да одобри всяко споразумение, което двете страни успеят да постигнат. Това включва всички опции, каза представителят на ЕС в тройката Волфганг Ишингер на пресконференция.

Запитан дали това включва и разделяне на Косово на две части, Ишингер отговори: "Ако те искат това".

Тройката включва още американският дипломат Франк Уизнър и представителят на Русия Александър Боцан Харченко.

Пратеникът на ЕС заплаши с оттегляне на възможността за членство в съюза, ако Сърбия и Косово не успеят да постигнат компромис за бъдещето на провинцията, допълва Асошиейтед прес.

Сближаването с ЕС, свързването с ценностите и основните убеждения в ЕС, зависят от тяхната способност да постигнат споразумение тук, каза Ишингер. При липсата на такова споразумение, вратите на ЕС няма да бъдат отворени, допълни той.  Ишингер каза още, че разделянето на Косово по етнически линии е опция.

И Сърбия, и косовските албанци казват, че не искат разделяне на областта, но те също така не дадоха знак, че може да отстъпят по основния проблем - независимостта на Косово, отбелязва Ройтерс.

Западни дипломати смятат, че разделянето на Косово на две части може да съживи бунтовете на етническите албанци от долината Прешево в южна Сърбия и в съседна Македония.

Ние подтикваме двете страни да мислят, каза Ишингер. Ако те продължават да повтарят класическите си позиции, има малка надежда за постигане на компромис или за изграждане на мостове на доверие, допълни той. Според него едно договорено споразумение, което да бъде представено в Съвета за сигурност на ООН, е най-добрият вариант и за двете страни в преговорите.   

Западът се надява, че новите преговори за Косово ще бъдат последният опит за постигането на компромис за съдбата на провинцията.          

Възможността за поделяне на областта се споменава от коментатори от месеци, макар че е рискована. Някои анализатори казват, че Сърбия тайно клони към този вариант, и изявленията на Ишингер сега разчупват леда, посочва Ройтерс. 

Тройката международни посредници бе на първото си посещение в региона. Те трябва да представят доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун до 10 декември.

 

Споделяне

Още от Балкани