Не е качествено, но е готово - ремонтът на "Графа" приключи

Строители, надзор и проектант ще се разминат с глоба 290 000 лв., но няма да се поправя нищо

Сн. БГНЕС

Столичната общината официално обяви края на ремонта на централната улица "Граф Игнатиев". Констатирани са проблеми с качеството на 15 дка от общо обновени 40 дка, но те няма да бъдат отстранявани. Мотивът е, че не пречат на експлоатацията на улицата, а и няма да се разкопава наново, за да се направят прави линии на растера на настилките, или да се уеднаквят или намалят фугите на плочки и павета.

През цялата изминала година, докато валяха публични критики към качеството и външния вид на обновяваните зони, отговорът на кмета Йорданка Фандъква беше, че все още нищо не е готово. Със засилването на недоволството зачетиха ѝ нейните предупреждения за санкции. Към днешна дата равносметката е следната: готово е, но е некачествено и ще си остане такова, а отговорните фирми ще се отърват с нищожни санкции, сравнено с общите суми на получените от тях поръчки.

За проблемите по проекта, изпълнението и надзора са наложени общо 290 000 лева глоби. В това число влиза и санкция от 109 000 лева за строителя "Джи Пи Груп" за некачествена работа на места. Санкция за забавяне, както и други глоби за ремонта на улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", площадите "Славейков", "Гарибалди" и "Св. Седмочисленици" няма да се налагат.

Това обяви в сряда кметът Йорданка Фандъкова, която преди това наблюдава как работници връщат на мястото ѝ бронзовата пейка на Петко и Пенчо Славейкови на площада, кръстен на тях.


Надпис #HUBAVOE се появи на балкон на една от сградите на пл. "Славейков", докато работници поставяха пейката на Славейкови на мястото ѝ, а Фандъкова обявяваше ремонта за приключил. Сн. Mediapool

Целият ремонт - строителство, проект, строителен надзор, струва около 25 млн. лева с ДДС. Обновяването обаче включва и вече приключила фаза - подмяната на релсите по "Граф Игнатиев", както и незапочнала такава - ремонтът на улиците "Цар Шишман" и "6 септември". Само за новия вид на ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска" и прилежащите площади сметката е около 9 млн. лева, обясни Фандъкова.

Проблемите

28 май 2019 г. беше последният ден от срока на договора между общината и строителя "Джи Пи Груп" за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Тогава комисия от представители на строителния надзор и на местната администрация трябваше да обходи улицата и прилежащите площади и да установи дали всички пропуски, отбелязани седмица по-рано при подписването на акт 15 за приемане на ремонта, са отстранени. Резултатът обяви ден по-късно кметъта Фандъкова.

"Комисията приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци констатира незадоволително качество", съобщи Фандъкова. Тя добави, че въпросните участъци са на площ от 15 ка от общо ремонтирани 40 дка.


Повечето диагонали от малки павета на пл. "Славейков" са криви, но си остават така. Сн. Mediapool

Кметът изреди и проблемите - при полагането на по-малките гранитни павета е допусната различна големина на фугата и недостатъчно фугиране, различна големина на фугата има в участъци на тротоара между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви", както и на площада около църквата "Св. Седмочисленици" и на участъци от площад "Славейков". Част от озеленяването около църквата "Св. Седмочисленици" също е некачествено, на отделни места около дърветата настилката не е добре оформена и завършена. Настилката на някои от капаците на ревизионните шахти също не е поставена добре.

Остава си така

"Заради недоброто качество в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% за всяка една от тези дейности. Тя е 109 000 лева. Това е максималният размер за участъците с неравности и неизпълнения", каза Фандъкова.

До глобите от 200 000 лева на ден при забавяне, които кметът и другите представители на общината цитираха месеци наред, не се стигна, тъй като според общината "Джи Пи Груп" е приключила работа в срок.


Бронзовата пейка с фигурите на Петко и Пенчо Славейкови вече ще е завършена, след като на мястото беше поставена и сянката, съществувала в първоначалния проект за скулптурата. Сн. БГНЕС

От изказването на кмета стана ясно, че проблемите няма да бъдат отстранени от строителя. Той остава само с глоба, а столичани – с калпавата настилка на обновените зони. "Бележките са направени, за тях са наложени санкции. Няма да разкопаваме площада, за да оправим растера", коментира Фандъкова, която бе засипана от журналистически въпроси наистина ли всичко си остава така.


Кривите павета по капаците на шахтите са една от забележките по качеството на ремонта. Сн. Mediapool

В този момент тя даде думата на директора на дирекция "Транспортна инфраструктура" Даниел Евлогиев да обясни по-подробно. Той каза, че поправки на места ще се правят само ако се появят сериозни проблеми, които да пречат на експлоатацията, без да уточнява какви.

"Проблемът на строителните компании са хората. Дали заради размера на заплащането, дали заради уменията - не мога да кажа. Факт е, че при изпълнението на каквито и да е проекти се получават проблеми. За мен гаранцията е в санкциите, за да може фирмите да си правят сметка", каза преди това Фандъкова.

Глоби за всички

Освен глобата за некачествена работа Фандъкова припомни, че вече наложи на "Джи Пи Груп" санкция от 57 000 лева за повредени дървета при ремонта на ул. "Солунска". Отделно фирмата е глобена във вторник с 3000 лева, защото не била почистила добре "Графа". Така общо санкциите за строителя до момента стават 169 000 лева при договор за над 20 млн. лева без ДДС.

Кметът припомни и глобата, наложена на строителния контрол заради пропуски - 86 200 лева. Договорът за надзора е с фирмите "ММ консулт", "Трансконсулт-БГ" и "Ди Ви България".


Проектантът на ремонта на "Граф Игнатиев" е глобен заради грешка в този участък на улицата. Сн. Mediapool

Проектантите от студио "А.Д.А." пък са глобени с 35 000 лева заради некачествен проект. Причината е липсата на наклон по ул. "Граф Игнатиев" между улиците "Раковски" и "6 септември", което наложило допълнителни решения за отводняване. Въпросното решение ще се прави допълнително, за да не се образуват локви.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?