“Не е лесно евроексперти да дойдат”

“Не е лесно евроексперти да дойдат”

Не е лесно европейски експерти да дойдат в България да наблюдават действията по актуалния скандал, каза финландският посланик Кауко Ямсен в сряда, уточнявайки, че изразява лично мнение.

Той припомни позицията, че това е вътрешен въпрос за България. Според него има и някои други изявления от ЕС, че съюзът не е толкова нетърпелив да поеме предизвикателството с поканата експерти да дойдат в България, предаде БТА.

Писмото на главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Румен Петков  за изпращане на евроексперт за разследването на корупционния скандал у нас е получено пред ден в Брюксел, където обмислят как да отговорят.

Брюксел приема искането като сигнал за липсата на напредък в укрепването на правосъдието, писа “Файненшъл таймс” и цитира служител на ЕК:. "Изглежда странно, че от нас се иска да се намесим и да действаме едва ли не като съдия и съдебни заседатели".

По този повод Борис Велчев увери, представителят на ЕК е поканен, не за да помага и да бъде арбитър, а за да може ЕК да увери в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура. Ако бъде изпратен експерт, той няма да има никакви процесуални правомощия.

Впечатлението на посланик Ямсен е, че българите вярват на ЕС дотолкова, че искат външни обективни магистрати да дойдат да се погрижат за този "ключов скандал". Мнозинството от българите искаха членството на първо място, защото ЕС ще донесе нова култура, нови правила и функциониращи закони на страната, контрол върху политиците и властовите механизми, смята Ямсен. В този смисъл разбирам добре желанието на правителството за експертите, защото то е в отговор на предизвикателствата, посочени от хората, добави той.

Не е обаче лесно европейски експерти да дойдат тук. Колко месеца ще останат в България, наблюдавайки на място как се работи по случая, каза посланикът, който взе участие в публичен дебат на тема "Визии за Европа".

По думите му в България има много какво да се направи в областта на правосъдието и вътрешните работи. Станахте пълноправен член на ЕС, но все още не сте интегрирани в структурите на ЕС, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи, посочи посланик Ямсен. Същевременно той отбеляза и приноса на България към Европа в икономически и културен план, както и геополитическия принос за сигурността на региона.

Директорът на Информационния офис на ЕП в България Тоон Стрепъл, който участва в дискусията, каза в отговор на въпрос за бивши сътрудници на службите, кандидати за евродепутати, че в много страни, особено новите членки, трябва да се изчистят сметките с историята. Същевременно той добави, че нов шанс трябва да бъде даден на заслужаващите го, предаде БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа