Менда Стоянова:

Не е потвърдено, че ЕЦБ може да предостави финансова помощ на България

Няма риск за българската банкова система заради гръцката криза

Менда Стоянова, сн. БГНЕС

Не е потвърдена информацията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза. Това заяви председателят на финансовата комисия Менда Стоянова в събота пред агенция "Фокус".

Преди ден "Блумбърг” съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че ЕЦБ е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза.

Това не е потвърдено нито от Европейската централна банка, нито от нашата централна банка, уточни Стоянова. Според нея, ако това стане, не бива да се счита за лош сигнал, защото е нормално Европейската централна банка да следи кризата в Гърция и да търси всякакви възможни последици и рискове, до които тя може да доведе.

"Когато говорим за възможни последици и рискове, винаги трябва да отчитаме и най-малките такива. Въпреки това, засега не бива да приемаме съобщението за помощта на ЕЦБ за потвърдено и вярно", каза още Стоянова.

”Няма риск за българската финансова и банкова система заради гръцката криза. Българските банки, включително и тези с гръцки собственици, са в отлично финансово състояние и имат сериозна ликвидност”, посочи още председателят на бюджетната комисия.

”Доколкото имам информация банките с гръцки собственици не притежават държавни и ценни книжа на република Гърция – такива, които се обезценяват постоянно”, допълни Стоянова.

Според нея рискът може да дойде само, ако ние сами направим така, че да се поддадем на някакви внушения и паники, които са без никакви основания.

По думите на Стоянова гръцката криза не е внезапна, от доста време има индикации, че ще се стигне до това ниво, особено след изборите в Гърция.
Всичко това е дало достатъчно основания на БНБ и на правителството ни да започнат постепенни превантивни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?