Не е ясно дали до Европейския съвет в сряда ще има сделка за Брекзит

Не е ясно дали до Европейския съвет в сряда ще има сделка за Брекзит

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще решат в сряда вечер на заседанието си в Брюксел дали ще се съберат извънредно през ноември заради преговорите с Великобритания, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА в понеделник.

В сряда в Брюксел ще се състои среща на високо равнище на ЕС с основна тема сделката за Брекзита.

Въпреки че усилено работим за постигането на споразумение с Лондон, ускоряваме подготовката си за непредвидени обстоятелства, добави той, попитан дали ЕС има план за действие при провал на преговорите. Въпреки интензивните преговори, няколко ключови въпроса остават нерешени. Повече преговори не са планирани преди сряда вечер, когато европейските ръководители ще оценят постигнатия досега напредък, поясни говорителят.

Лондон съобщи за напредък в преговорите

Късно снощи британското правителство обяви, че има напредък "по редица ключови области" в преговорите за Брекзит, въпреки че в неделя не е било постигнато окончателно споразумение заради проблема с ирландската граница.

"Обединеното кралство остава ангажирано с постигането на напредък на Европейския съвет през октомври", каза говорител на британското министерство за Брекзит.

По-рано “Политико“ съобщи, че има пробив в преговорите между ЕС и Великобритания. Изданието информира, че страните са постигнали споразумение, което ще гарантира сравнително безболезнено излизане на Обединеното кралство и дори преходен период, за да се избегнат икономическите сътресения.

Малко по-късно обаче главният преговарящ Мишел Барние написа в “Туитър“, че остават ключовите различия по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Целта, която се преследва, е между двете да няма “твърда граница".

“Срещнах се с британския секретар по Брекзит Доминик Рааб, но въпреки напрегнатите усилия, ключовите различия остават. Ще информирам лидерите на ЕС и Европейския парламент за хода на преговорите и те ще направят оценка за постигнатия напредък“, написа Барние.

Рискована седмица за Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей се готви за една рискована седмица на фона на Брекзита - тема, по която Брюксел очаква "значителен напредък" преди започващата в сряда среща на върха на ЕС, отбелязва Франс прес.

Половин година преди развода, насрочен за 29 март 2019 г., британската лидерка търси решение, което едновременно да удовлетвори различните настроения в политическото си семейство и да запази своя съюз със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), от която зависи парламентарното ѝ мнозинство.

Въпреки че дискусиите между британските и европейски преговарящи набраха скорост през последните дни, британският министър на финансите Филип Хамънд призна, че е "изключително амбициозно" да си представим сключването на споразумение по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври, който първоначално се очакваше да ознаменува края на преговорите.

"Нуждаем се от значителен напредък", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с приближаването на срещата, която ще бъде "моментът на истината" според председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В навечерието на срещата, във вторник Тереза Мей ще събере водещите министри, за да обсъди по-конкретно бъдещето на границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, което остава едно от основните препятствия в преговорите.

Британският външен министър призовава ЕС да приеме сделката

Британският външен министър Джереми Хънт използва днешната среща външните министри от ЕС в Люксембург, за да призове Европейския съюз да постигне сделка за Брекзит, за да се гарантира сигурността в Европа по отношение на заплахи като кибератаките, миграцията и тероризма.

"Тази седмица е изключително важна и за Великобритания, и за партньорите ни от Европейския съюз. Постигането на сделка за Брекзит, която зачита автономията на ЕС и суверенитета на Великобритания, несъмнено е от огромно значение. Сключването на споразумение е жизненоважно и за сигурността ни, тъй като икономическите отношения са в центъра на всичките ни партньорства, включително на жизненоважните ни съюзи в областта на сигурността с нашите приятели в Европа", посочи Хънт, цитиран от Ройтерс.

Борис Джонсън зове Великобритания да се възпротиви на тормоза на ЕС

На този фон бившият британски външен министър Борис Джонсън призова за съпротива срещу натиска на Европейския съюз в преговорите за Брекзит, предаде Ройтерс.

"След повече от две години безмилостен тормоз от страна на ЕС е време Великобритания да се възпротиви", написа Джонсън в статия в британския в. "Дейли телеграф". "Допускайки промяна в конституционната уредба на Обединеното кралство, ЕС се отнася към нас с явно презрение", заяви той.

Джонсън определи като "погрешен" плана на британската министър-председателка Тереза Мей за Брекзит и настоя Великобритания да се стреми към споразумение за свободна търговия с ЕС, подобно на това с Канада.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа