Не е ясно къде ще учат учениците от Класическата гимназия в София

Сградата на Класическата гимназия в кв."Модерно предградие"

Месец преди началото на учебната година все още не е ясно къде ще учат учениците от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София – на сегашното място в кв."Модерно предградие" или в сградата на 13-о основно училище "Кирил и Методий" до Женския пазар.

Има достатъчно време до първия звънец, предстои да вземем решение заедно със Столична община, каза министърът на културата Петър Стоянович пред Mediapool. Класическата гимназия е на подчинение на Министерството на културата.

Миналата седмица учители от Класическата гимназия съобщиха, че училището няма да се мести до Женския пазар поне в близките пет години. Причината е, че в момента тече основен ремонт на школото по проект финансиран от оперативна програма "Регионално развитие". Той е на стойност 1.57 млн. лв. без ДДС, а изпълнител е ДЗЗД "Енергийна ефективност".

 

Проектът предвижда пълна промяна на училището – подмяна на всички инсталации – електро, вода, канал. Саниране на сградата, основен ремонт на стаите и училищния двор. Ремонтът е започнал в началото на август и съгласно подписания договор трябва да продължи пет месеца, става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Поради тази причина е очевидно, че ремонтът на сегашната сграда на Класическата гимназия ще продължи и след първия учебен звънец, каза министър Стоянович.

В същото време по думите му учениците не могат да се преместят и в сградата на 13-о основно училище до Женския пазар "най-малкото защото трябва да бъде приведено в приличен и хигиенен вид". Културният министър уточни, че предстои още една среща със Столична община за да се реши въпроса с учебната база на учениците от Класическата гимназия.

В средата на юли по предложение на министър Стоянович Столичният общински съвет взе решение за безвъзмездно предоставяне на сградата на затвореното 13-о училище на Класическата гимназия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?