Не е ясно кой е разорал дюните на къмпинг "Смокиня"

Проверен е и сигналът за строителство в Иракли – било законно

Унищожените дюни на къмпинг "Смокиня". Сн. БГНЕС

Служители на полицията от Созопол започнаха в неделя проверка на разораните пясъчни дюни в къмпинг "Смокиня", след като бургаската екоинспекция потвърди, че те са унищожени с тежка техника. За посегателството срещу защитената зона стана известно в събота, когато музикантът Васил Гюров съобщи за случилото се във Фейсбук и пусна снимки. Министерството на туризма също ще започне проверка, но до момента никой не посочва кой е извършителят.

Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата на територията на къмпинга, намиращ се близо до комплекс "Грийн лайф". Някои от пясъчните дюни са издълбани, а част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана.

Директорът на РИОСВ-Бургас инж.Тонка Атанасова направи в неделя повторен оглед, след като справка в кадастъра показала, че близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

"Тъй като през вчерашния ден не можахме да установим извършителя, още в понеделник ще бъде направено геодезическо заснемане с колегите от Министерството на туризма, за да определим дали тези дюни, които са разрушени в момента, попадат в концесионната площ", каза Атанасова пред БНТ.

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. По закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието на пясъчната ивица. Още от 1984 г. това място е защитена територия "Пясъчни дюни" и разораването се наказва, заявиха от екоинспекцията.

Законът предвижда от 1000 до 10 000 лв. глоба за този род нарушения, уточни Атанасова.

От екоинспекцията казаха, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства кога точно и кой е разорал дюните.

Незабавна проверка по случая на терен е била извършена в събота, веднага след получения сигнал. Експертите са установили, че са увредени дюни - местообитания в защитена територия - природна забележителност местност "Каваци".

На следващата проверка ще бъде поканен концесионерът или наемателят на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Освен за разораните дюни на къмпинг "Смокиня", РИОСВ- Бургас излезе със становище и за другия случай от почивните дни - сигналът за незаконно строителство в Иракли.

От екоинспекцията съобщиха, че и там е извършена незабавна проверка, чието заключение, че строежът е законен. Установено е, че обектите, за които се говори, граничат с морски плаж "Вая" в землището на село Емона, община Несебър. Мястото е популярно като "Плаж Иракли", но в действителност плажът "Иракли" се намира на юг от плаж "Вая".

Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. Дейностите по строителство са част от съгласуваното инвестиционно предложение , одобрено с Решение № БС-10-6/11.08.2011 г.

През 2013 г. директорът на РИОСВ-Бургас наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България