Не е задължително задействането на предпазна клауза, дори да се препоръчва от ЕК

Не е задължително задействането на предпазна клауза, дори да се препоръчва от ЕК

Дори в окончателния мониторингов доклад на Европейската комисия да е записана предпазна клауза, това не означава, че тя ще влезе в сила. Това каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел след срещата си в понеделник в София с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.

Г-жа Фишер Боел обясни, че включването на предпазни клаузи е предвидено в договора за присъединяване към Европейския съюз, който е подписала България. Според нея предпазната клауза обаче е вид механизъм, който ще бъде задействан само ако има недобре синхронизирани с европейската политика области.

Мариан Фишер Боел посочи, че е постигнат значителен напредък по отношение на Разплащателната агенция, както и в системата за идентифициране на земеделските райони. Еврокомисарят изрази притеснение единствено за орто фото заснемането (самолетните снимки) на парцелите и обвързването им със собствениците, което сега е извършено на 50%.

От своя страна министърът на земеделието и горите Нихат Кабил посочи, че неговият екип ще положи всички усилия, за да не бъде земеделието "препъни-камъка" пред евроинтеграцията на България. Кабил отбеляза, че изграждането, стартирането, акредитирането и сертифицирането на Разплащателната агенция се прави в сроковете, договорени с Европейската комисия. Кабил посочи също така, че в срок ще бъде направено и пълното орто фото заснемането на териториите, както и орто фото картирането.

Еврокомисарят даде много висока оценка на степента на ветеринарния контрол.

Мариан Фишер Бьол отбеляза още, че предстои обобщаване на резултатите от проверките на нейните колеги през миналата седмица и призова да се изчака датата 26 септември за окончателното им обявяване.

Споделяне

Още от Бизнес