Не е задължително задействането на предпазна клауза, дори да се препоръчва от ЕК

Не е задължително задействането на предпазна клауза, дори да се препоръчва от ЕК

Дори в окончателния мониторингов доклад на Европейската комисия да е записана предпазна клауза, това не означава, че тя ще влезе в сила. Това каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел след срещата си в понеделник в София с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.

Г-жа Фишер Боел обясни, че включването на предпазни клаузи е предвидено в договора за присъединяване към Европейския съюз, който е подписала България. Според нея предпазната клауза обаче е вид механизъм, който ще бъде задействан само ако има недобре синхронизирани с европейската политика области.

Мариан Фишер Боел посочи, че е постигнат значителен напредък по отношение на Разплащателната агенция, както и в системата за идентифициране на земеделските райони. Еврокомисарят изрази притеснение единствено за орто фото заснемането (самолетните снимки) на парцелите и обвързването им със собствениците, което сега е извършено на 50%.

От своя страна министърът на земеделието и горите Нихат Кабил посочи, че неговият екип ще положи всички усилия, за да не бъде земеделието "препъни-камъка" пред евроинтеграцията на България. Кабил отбеляза, че изграждането, стартирането, акредитирането и сертифицирането на Разплащателната агенция се прави в сроковете, договорени с Европейската комисия. Кабил посочи също така, че в срок ще бъде направено и пълното орто фото заснемането на териториите, както и орто фото картирането.

Еврокомисарят даде много висока оценка на степента на ветеринарния контрол.

Споделяне

Още от Бизнес