Не е зле да има политически субект с алтернативна политика

Не е зле да има политически субект с алтернативна политика

"В държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия и политика". Това заяви президентът Георги Първанов в понеделник.

Така той отговори на премиера Бойко Борисов, който в неделя пред бТВ каза, че президентът вече се изявява не като държавен глава, а като политически субект и гради политически проект, но без да признава това гласно.

Пред телевизията Борисов каза още, че Първанов е бил държавен глава допреди няколко месеца, но сега вече е "политически субект".

"Сега е политически субект и всички знаем, но се правите, че не знаете, че прави политически проект. Няма лошо, просто аз, когато правих политически субект, излязох, заявих го с гражданско движение", добави Борисов.

В средата на юни президентът Георги Първанов вече се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за бъдещия си граждански проект, който ще формира алтернативна политика. Проектът ще е гражданско движение или партия, според неясните обяснения на самия му автор.

В понеделник Първанов обяви още, че има различна от правителството визия за стратегията за национална сигурност, която ще бъде обсъдена на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при държавния глава в петък.

Според държавния глава е важно да има такъв документ, който ще бъде основа за други стратегически разработки за развитието на армията и българската дипломация.

От думите му стана ясно още, че няма да се съобрази с очакването на Бойко Борисов до петък да отстъпи и да одобри кандидата за шеф на военното разузнаване.

"Трябва да се спазват правилата за вземане на кадрови решения. Няма практика и няма законово основание Консултативният съвет да номинира и кадрува, начинът е да поемем солидарна отговорност", заяви Първанов.

Президентът вече обяви, че смята предлаганият от правителството за поста директор на Служба "Военна информация" Валантин Гагашев за "по-подходящ за зам.-командващ на Съвместното оперативно командване", което на практика означава отхвърлянето на номинацията на Гагашев. Първанов предпочита за поста сегашния зам.-началник на службата полк. Венцислав Истатков.

Първанов, който присъства на откриването на учебната година в Тракийския университет в Стара Загора, коментира и други актуални теми, като заяви още, че е нужен дебат за реалните проблеми - здравеопазването, реформите в пенсионната система, финансовите проблеми в бюджета за 2011 година.

"За това трябва да говорим и не мисля да отговарям до безкрай на такива закачки", заяви още Първанов, връщайки се на призива на Борисов да обяви политическия си проект открито.

Споделяне

Още по темата

Още от България