Не ЕС, а Кадафи дал парите за компенсации

Не ЕС, а Кадафи дал парите за компенсации

Френският президент Никола Саркози може да посети много скоро либийския лидер Муамар Кадафи, за да посредничи за решаване на проблемите около окончателното освобождаването на петте българските медицински сестри и палестинския лекар, предоха световните агенции. Късно във вторник Висшият съдебен съвет (ВСС) на Либия отмени смъртните присъди на шестимата и ги замени с доживотен затвор, като сега на дневен ред е да се издейства прехвърлянето на медиците в България.

Либийският външен министър Абдел Рахман Шалгам обаче заяви, че случаят не е приключен, докато не бъдат дадени гаранции и не бъде осигурено лечение на заразените със СПИН деца.

Давид Мартинон, говорител на френския президент, заяви в сряда, че Кадафи и разговарял със Саркози по телефона и го е поканил да посети Либия. Поканата е била приета от Саркози при условие, че това помогне за освобождаването на медиците.

Изявленията на либийския външен министър потвърдиха подозренията на експерти, че Либия ще се опита да получи още пари и различни отстъпки от България и страните, които я подкрепят, като продължи да използва медиците като разменна монета в преговорите, предаде Kafene.net. До този момент правителството на полк. Кадафи използва делото срещу медиците като прикритие за пълния провал на здравната система в Либия и неспособността ѝ да се справи с каквато и да било по-сериозна епидемия или зараза.

Либийската държава платила компенсациите

Парите, изплатени като компенсации на роднините на заразените с вируса на СПИН деца в Либия, са либийски и идват от правителството в Триполи, а не от източници от ЕС. Брюксел не е бил изнудван да плати за отменянето на смъртните присъди, заяви еврокомисарят за външните отношения Бенита Фереро-Валднер в сряда в интервю за радио Дойчланд, предаде БТА.

Предоставените от ЕС пари са чисто хуманитарна помощ за оборудване на болницата в Бенгази, за да може лечебното заведение да достигне европейските стандарти и да осигури лечение на заразените либийски деца, поясни Фереро-Валднер. Тя припомни, че неотдавна е посетила болницата заедно с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и посочва, че за две години, откакто е започнал този проект на ЕС, действително е постигнато много и това е оценено от роднините на децата и от либийското правителство. С други думи, този проект допринася за окончателното решаване на случая с медиците, подчерта тя.

Запитана дали е удовлетворена от решението на ВСС, Фереро-Валднер отговори: "Можете да си представите, че след толкова много години работа за пълно решаване на случая, естествено е сега да не съм доволна." Според нея все пак решението е облекчение и стъпка в правилната посока, а следващата цел трябва да бъде възможно най-бързото прехвърляне на медиците в България.

Тя изрази надежда, че въпреки сложността на ситуацията, за екстрадицията ще са необходими не седмици или месеци, а дни. Фереро-Валднер призна, че и ЕС, и тя лично са очаквали помилване за медиците, но "сега трябва да приемем това решение, което е следващо след най-доброто, и да се надяваме на бърза екстрадиция".

Ако случаят с медиците наистина приключи по начин, удовлетворяващ ЕС, в бъдеще отношенията между Брюксел и Либия могат отново да се нормализират, подчерта тя.

На въпрос дали в разговорите с либийското правителство по СПИН-процеса е ставало въпрос за евентуалното предсрочно освобождаване от шотландския затвор на либиеца, осъден за атентата над Локърби, тя отговори: "В никакъв случай. Едното няма абсолютно нищо общо с другото".

Запитана дали щеше да се стигне до някаква развръзка по случая с медиците, ако ЕС не беше застанал зад България, Фереро-Валднер посочва, че вероятно нещата биха били още по-трудни.

Кореспондентът на ББС в Триполи посочи, почти 80% от компенсациите, изплатени на семействата на заразените със СПИН деца, идват от либийската държава, която "носи отговорността за своите граждани". Срещу компенсации от по 1 млн. долара над 438 либийски семейства се отказаха от смъртните присъди за шестимата медици, които от своя страна подадоха молби за прошка и помилване във ВСС.

Председателят на управителния съвет на специалния фонд в Бенгази в помощ на заразените с вируса на СПИН либийски деца потвърди, че изплащаните на семействата им обезщетения идват от този фонд.

"В неделя вечерта подписах документите за деблокирането на парите" от специалния фонд, заяви Марк Пирени, който е също така специален пратеник на еврокомисаря Фереро-Валднер в Либия.

Пирени не посочи откъде точно постъпват парите във фонда. Той подчерта, че действията на ЕС "се съсредоточават върху медицинския аспект" на случая и във фонда са внесени пари от страни членки на ЕС и от САЩ, отбелязва АФП.

Фереро-Валднер и Блеър свършиха работата

Пиерини заяви, че Фереро-Валднер и бившият британски премиер Тони Блеър са свършили основната работа по случая с българските медици в Либия.

“Двете политически фигури, които свършиха работата са г-жа Фереро-Валднер и г-н Блеър", каза той пред АФП и уточни, че е водил преговори на място в Либия заедно с представители на посолството на Великобритания в Триполи. "Работихме ръка за ръка, с участието и на България, както и на фондация Кадафи", която преговаряше със семействата на пострадалите, заяви Пиерини.

"ЕК работи по този случай от 11 октомври 2004 г. - денят, когато тя отмени цялостно ембаргото си над Либия и уточни списъка на темите, по които може да работи с тази държава", в това число драмата в Бенгази и проблемът с незаконните имигранти, които минават транзитно през Либия на път за Европа, добави Марк Пиерини.

Тони Блеър посети Либия през май, когато още беше премиер на страната си.

Евродепутатът Вигенин отказа мнение за режима на Кадафи

Също в предаване на Световната служба на ББС българският депутат в Европейския парламент от БСП Кристиян Вигенин отказа да отговори на въпрос, какво мисли за режима на полк. Муамар Кадафи в Либия. Той заяви, че според него "българските граждани са разочаровани от решението на ВСС" да намали присъдите, вместо да освободи медиците.

Новината за отмяната на смъртната присъда беше водеща за Световната служба на ББС в продължение на няколко часа, но нито веднъж в нея не се спомена, че медиците са може би невинни и че вина за тяхното положение носят предимно либийските власти и либийската съдебна система, предаде Kadene.net.   

Португалското председателство приветства решението на ВСС

Едно "удовлетворяващо решение" на случая с българските медицински сестри в Либия би позволило на ЕС да засили сътрудничеството си с Триполи в много области, заяви в сряда португалското председателство на ЕС. Оттам приветстват решението за замяна на смъртната присъда на

българските медици с доживотен затвор и изразяват надежда, че сега всички етапи от процедурата ще могат бързо да се изпълнят, за да могат медиците да се върнат незабавно в родината си.

Председателството уверява Триполи в европейската солидарност с болните деца, на които ЕС ще продължи да осигурява висококачествено лечение.

Германският външен министър Щайнмайер изрази облекчение, че смъртните присъди на българските медици в Либия са били заменени с доживотен затвор. Той изрази надежда, че с това решение се открива пътя "нашите европейски съграждани най-после да могат да се върнат в родината си и при семействата си". Министърът припомни, че Германия като председател на ЕС през първата половина на 2007 г. също е участвала в разговорите с либийската страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа