МО съветва учениците как да оцелеят при терористична заплаха:

Не харчете много пари и не прекалявайте с алкохола извън дома си

Избягвайте споровете на обществени места или конфронтациите, съобщавайте на властите за всеки възникнал проблем, не изпъквайте, избягвайте публичността, не харчете големи суми пари и не прекалявайте с алкохола извън дома си.

 

Това са само част от съветите на българското военно министерство към учениците в девети клас за "оцеляване при актове на терористични, екстремистки и престъпни групировки".

 

Ведомството популяризира съветите си, след като публикува на интернет страницата си темите от задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища.

Според ведомството от полза за учениците ще е да сменят личния си режим всеки път, когато е възможно и да бъдат нащрек за необяснимото отсъствие на местни граждани, като ранно предупреждение за възможни терористични действия.

 

Освен това ведомството съветва лично да се унищожават всички пликове от писма и други неща, които отразяват лична информация.

"Не позволявайте вашият боклук да става извор на информация", е друг от съветите.

Освен това би било добре учениците да обмислят "отглеждането на куче, което да обезкуражава натрапниците".

По време на пътуване пък трябва да се сменят маршрутите и да се внимава за подозрително изглеждащи превозни средства.

"Не вземайте стопаджии".

При заплаха от терористичен акт ведомството дава следните инструкции:

"Ако има стрелба на улицата, потърсете прикритието на бордюр или стена на сграда."

"Бъдете крайно внимателни в близост до хора, които са облечени неподходящо за сезона. Следете внимателно мимиките на лицата им. Самоубиец-атентатор (Шахид), който се готви да извърши атентат винаги изглежда съсредоточен, плътно стиска устни като при молитва!"

"Ако непознат човек влезе в асансьора и любезно ви задържи вратата, му откажете по същия начин като му отвърнете, че живеете на втория етаж и нямате нужда от асансьор" .

В обществения транспорт пък учениците трябва да се оглеждат за странни лица и предмети, ако забележат нещо подозрително да уведомят МВР.

"Ако някой от терористите захвърли оръжието си, не го вземайте, защото рискувате спецчастите да ви помислят за един от терористите", предупреждават от МО.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?