Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Не им отива на напускащите ВСС да играят "ощипани" госпожици

Казва председателят на правната комисия в НС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова

68 коментара
Не им отива на напускащите ВСС да играят "ощипани" госпожици

Г-жо Фидосова, как ще коментирате оттеглянето на съдиите Галина Захарова и Капка Костова от Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу лобистките практики, както и избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд?

Не им прави чест, представители на един колективен независим орган по конституция, който взима решение по вътрешно убеждение на всеки един от членовете, при толкова ясно изразено гласуване в подкрепа на спечелилия кандидат, да играят "обидени" и "ощипани" госпожици, затова, че малцинство от 5 човека във ВСС не е успяло да надделее. Забележете, Владимира Янева спечели с три четвърти от гласовете – такива гласове се изискват само за промяна на българската конституция.

Изобщо редно ли е магистрат в приятелски отношения с вътрешния министър да оглавява СГС?

Този факт, в който не виждам нищо лошо, беше известен на всички и преди, и към момента на избора. Едва след окончателното гласуване познанството на Янева и Цветанов започна да се коментира и, естествено, по традиция всеки започна да консумира този факт политически.

Защо в продължение на близо две години парламентът не попълни квотата си във Висшия съдебен съвет и защо сега тръгна да прави това?*

Да, вярно е, че мина малко повече време – около година и половина. Ние поехме ангажимент, че ще попълним тази квота след приемането на промените в Закона за съдебната власт. Те станаха факт в самия край на миналата година и влязоха в сила през януари. Така ние получихме нова прозрачна процедура за избор на тези членове на ВСС. Предвидени са 30 дни за предложения на кандидатури, които ще бъдат обсъждани публично, а техните данни ще бъдат качени на сайта на Народното събрание. Идеята е максимална публичност при избора, за да не останем после изненадани, както се е случвало.

Кои са кандидатите на ГЕРБ?

Нашата позиция ще обявим публично в срок. Обсъждаме предложени кандидатури, но не бих искала да коментирам каквото и да било докато не вземем политическо решение.

Правият впечатление някои съвпадения. При предния голям избор в системата, този на председател на ВАС, се обсъждаше въвеждането на допуск за членовете на ВСС. Сега, веднага след избора на председател на Софийския градски съд, започна попълването на квотата на съвета. Изглежда като план.

Не. Даже не бих казала, че има съвпадения. Преди повече от месец аз обявих, че започваме процедурата за попълване на квотата. Сега на председателски съвет определихме изборът да се проведе на 20 юли. Дори за мен няма и съвпадение. Съвпадение има само в това, че на този ден (след избора на Владимира Янева за председател на СГС - бел.ред.) постигнахме споразумение за датата, но това, че избор за попълване на квотата във ВСС предстои, бе обявено още преди месец и половина.

Защото има подозрения, че тези съвпадения говорят за опит за оказване на натиск върху съдебната система?

Това не е сериозно. Те са независими от нас. Аз и моите колеги по какъв начин можем да окажем натиск върху тях? По какъв начин ще окаже натиск върху съдебната система датата за избор на нови членове на ВСС? Дайте пример и ще коментирам.

Обмислят ли се промени в конституцията, които да са свързани със съдебната власт?

Взели сме решение за създаване на временна комисия, която аз председателствам, за промени в конституцията само по отношение на Пакта за финансова стабилност. По отношение на други предложения за промени в основния закон тази комисия няма да работи. Още преди приемането на Изборния кодекс аз поставих този въпрос за обсъждане, защото по един начин би изглеждал кодексът, ако бяхме приели промени в конституцията, а по друг начин изглежда сега. Ние обаче сме готови след изборите, когато утихнат страстите, да започнем консултации за промяна и на други текстове на конституцията.

Само преди две седмици докладчикът на ООН Габриела Кнаул доста сериозно разкритикува и поведението на изпълнителната власт спрямо съда, но и препоръча структурни промени за разделяне на съда от прокуратурата. Как гледате на тази възможност?

Промените в конституцията са нещо много сериозно и е необходим сериозен обществен дебат. Трябва да се излезе с ясна философия, защо искаме да променим нещо, как ще го направим и какво ще се постигне. Реформата в съдебната власт предстои да бъде направена, ние сме съвсем в началото. Г-жа Кнаул е изразила своето мнение. Аз не смятам, че в конституцията има толкова сериозни проблеми по отношение на структурирането на съдебната власт. Реформи могат да се правят и с промени в законите, които засягат съдебната власт. Мисля, че промените в конституцията не са задължително условие за успеха на реформата. Няма как обаче реформата да успее, ако самата съдебна система не е подготвена за това и стъпките бъдат направени без нейното участие. Съдебната система е независима. В нея има много големи професионалисти и не трябва при всяка една критика за допуснати грешки от някой под общ знаменател да се слагат всички в съдебната система.

Да, но много често това се прави.

Да, често се прави, но това не помага на съдебната система. Така тя нито започва да работи по-добре, нито се реформира. Реформа насила не се прави. Съдебната система трябва да е готова за нея и да е приеме. Това може да стане само с общите усилия на трите власти.

Вашият коментар за случващото се в Търговския регистър?

Още преди месец аз заявих, че проблемите в Търговския регистър не са от законово естество. Сега продължавам да твърдя същото. Една голяма част от предложените промени не облекчават работата на регистъра. Там обаче има сериозен технически проблем. Може би софтуерен или технически едновременно, може да има проблем и с управленския опит.

Очевидно някой трябва да поеме отговорност.

Да, разбира се. И аз смятам, че някой трябва да поеме отговорност. Ние смятаме, че има проблеми в управлението на регистъра, в това число влиза и техническата му обезпеченост. След като се справят с това, едва тогава може да мислим за по-сериозни промени по отношение на закона. Едни законови промени сега само биха утежнили работата на Търговския регистър, който има проблеми в момента. Първо те трябва да бъдат решени, защото няма как да се справят, ако им бъдат възложени още задачи.

Госпожо Фидисова, по време на гласуването на Изборния кодекс казахте, че текстът, регламентиращ 10-месечната уседналост на вота наесен е свършил работата си вече и срокът може да е 4 месеца, както и гласувахте. Този текст някаква психологическа граница ли трябваше да наложи ?

Не. Ние бяхме наясно още доста отдавна с това, че ще направим такова предложение за 4 месеца. Заявихме още в началото, че подкрепяме на г-н Корнезов законопроекта за трите месеца, не защото не можехме ние да го внесем – напротив. Съзнателно не внесохме такива предложения, защото аз смятам, че едно много ранно изявление за такава промяна щеше да доведе до още по-голямо объркване. И хрумване в главите на някои хора, които искат да участват дейно на местните избори да започнат да правят нови схеми за транспортиране на хора от едно населено място в друго. Ние приехме 10 месеца в Изборния кодекс, защото това изискване съществуваше още в Закона за местните избори.

Десетте месеца са приети през месец май 2007 г. – няколко месеца преди предишните местни избори. В дебата, в който се водеше в правна комисия и в пленарна зала, никога не е ставало въпрос за по-малък срок от 10 месеца. Само Михаил Миков искаше да бъде шест месеца. В правна комисия и в зала гласуваше различно от парламентарната си група. Никой от нас не смяташе, че трябва да се отстъпва от 10 месеца, защото бяха даденост, а и българските граждани психологически бяха свикнали с тях. Иначе ние знаехме за практиката на Венецианската комисия, но още сега мога да ви кажа поне 10 страни, в които уседналостта е много по-голяма от 10 месеца. Люксембург, Франция, Естония и Полша например.

Всички тези неразбории между 10 месеца, 3 месеца и 4 месеца уседналост – това не улеснява ли изборния туризъм?

Няма как да бъде улеснен, защото той не може да се случи. Какво се случва – направихме справки в ГРАО, че има едно движение на хора от едно населено място в друго от 1 септември 2010 година, до края на годината. Т.е. когато се заговори, че уседналостта ще бъде 10 месеца. След като мина текстът през пленарна зала, движението на хора спря. Приехме промените в Закона за гражданската регистрация и от януари месец насам няма движение на хора и няма злоупотреби. Затова казах, че този текст си свърши работата. Сега когато е записана уседналост 4 месеца при дата на изборите 23 октомври, тези месеца изтичат на 23 юли. Това е съвсем скоро.

Има достатъчно време.

Достатъчно време за какво? Отвън не могат да влязат "туристи", защото трябва да отговарят на изискванията за постоянен и настоящ адрес. За вътре в страната – за преселване от едно населено място в друго, трябва да спазват изискванията по член 92 от Закона за гражданската регистрация, което означава да отиде собственикът и да каже, че лицето наистина ще му бъде наемател, да кажем. Но това означава вече умишлено да се наруши закона – ако е регистрирал 20 или 30 души на един адрес. Тук вече имаме нарушение на закона, може да се търси умисъл.

Купуването на гласове винаги е умисъл, нали така?

Досега обаче нямаше ограничение. Не се искаше съгласието на собственика, когато си сменяш настоящия адрес. Досега беше така – отиваш и заявяваш в общината, че искаш да живееш уж в град Исперих на улица “Иван Вазов”3, да кажем. А собственикът на къщата на улица “Иван Вазов" 3 дори незнае, че ти си регистриран на този адрес. Сега вече, след промените, които приехме, това няма как да се случи. Ако пък тръгнат да се регистрират в тези дни, които остават до крайния срок това веднага ще се види.

Добре, но ако това става със съгласието на собственика, вие как може да ги спрете?

Аз не мога да ги спра. Ако отговарят на закона, няма как. Но ако има сигнал – предупредени за ГРАО, предупредени са всички, на практика няма как да направят подобно нещо без знанието на кмета. Няма община, в която да отидат и да се заведат много хора едновременно и това нещо да не направи впечатление. Този служител, който е там в общинската администрация, трябва да уведоми своя пряк началник, той да уведоми кмета. Разбирате ли – това е умисъл? Няма как да стане без знанието на кмета.

Заради гласуването с “Х” обаче ДПС заплашиха, че пак ще сезират Конституционния съд?

Мисля, че е крайно време ДПС и БСП да си вземат поука от сезирането на Конституционния съд. Изборният процес с конституирането... на ЦИК вече започна. В следващите дни предстои гласуване на решение на НС за определяне датата на изборите за президент и вицепрезидент, а непосредствено след това и издаване на указ на президента за местните избори. Предстои одобряване на изборните книжа от ЦИК.

Не трябва ли и ГЕРБ да си вземе такава поука?

Смятам, че ние си взехме. Никога не сме проявявали високомерие. За мен основната дискусия по темата за КС беше за уседналостта – 12-те месеца за бъдещите избори и 10 за тези, които предстоят наесен. БСП говореха от сутрин до вечер, че са за уседналостта. Г-жа Манолова беше внесла срок 15 месеца и го оттегли в последния момент. Имаше предложения и за 18 месеца. Най-малкото предложение беше за 12 месеца. И същите тези хора излязоха и казаха, че са против уседналостта. Важното е, че КС застана зад този принцип и обяви, че не е противоконституционен.

Иначе нека сезират КС, нека си вземат поука – когато не знаят как да си напишат мотивите или са пропуснали как да си ги напишат, за знака "Х" говоря, това обаче е несериозно. Остават 4 месеца до изборите – да искаш да променяш правила, не мисля, че КС ще се подведе по едно такова нещо. Не е сериозно да се иска промяна на изборните правила при започнал вече избопрен процес – това е неуважение към българските граждани, които са нашите избиратели.

Как гледате на кандидатурата на Кунева за президент?

Като на всяка друга. Не бих сложила на преден план една или друга кандидатура. За мен всички опоненти на ГЕРБ, които ще излязат на изборите за президент, са на една и съща плоскост. Това за нас са политически опоненти. И нашето поведение ще бъде еднакво към всички тях. Важното за нас е ние какво решение ще вземем като кандидати за президент и вицепрезидент и е важно ние каква кампания ще направим.

Не се вижда какво вие правите, обаче?

Какво значи не се вижда? В момента в цялата страна провеждаме общински събрания за номиниране на кандидати за кметове и общински съветници. Структурите работят активно и се подготвят за предстоящата ппрез есента кампания. Да излезем и да правим предизборна кампания? Аз бих изразила становище, че това, което Кунева е направила в "Шоуто на Слави", е в нарушение на закона. Това беше очевидна предизборна кампания, а ние все още не сме в предизборна кампания. Едно е да излезеш да кажеш, че си кандидат, друго е да се води активна кампания и да се призовава да се гласува за този кандидат. Тя, активната кампания, започва 30 дни преди изборите. Преди това е нарушение на закона.

Тогава никой от обявените кандидати не трябва да говори докато не стане 23 септември?

Не съм казала подобно нещо. Нека участват в интервюта. Но нека не се минават границите. Водещият на предаване да не призовава да се гласува за даден кандидат, самият кандидат да не призовава да се гласува за него. Това вече е същинска кампания. Всички изяви трябва да бъдат такива, че да не нарушават закона.

Преди малко казахте, че вие от ГЕРБ не сте високомерни. Но не е ли надменен анонсът, че ще обявите номинацията си за президент през септември, месец преди самите избори?

А защо да я обявяваме по-рано? Кога са обявявани по-рано? За да бъдат омърсени тези кандидати. Има правила. Когато ги писахме, всички подкрепиха тези срокове и дати – кога започва предизборната кампания. Защо трябва да се обявяват по-рано? Защо трябва да се хвърлят нападки и компромати върху тези хора? Защо трябва да дотягаме на избирателите с една безконечна битка?

Защо да досаждате на българските избиратели?

За да обявиш кандидат за президент, той трябва да излезе и да заяви как вижда управлението на страната в различните сектори, какво би направил, трябва да има ясна платформа, ясна позиция по всички въпроси. Как да заяви позиция, ако не се изказва по всички въпроси? Затова не трябва да дотягаме на хората, нарушавайки закона и водейки предизборна кампания 4-5 месеца, а не един. Не случайно всяка предизборна кампания има срок, който не трябва да се нарушава.

От думите ви излиза, че и Бойко Борисов дотяга, изказвайки се по всички въпроси?

Изобщо не съм казала такова нещо. Г-н Борисов е премиер. И в качеството си на премиер той може да се изказва всеки ден, по всички теми, по които вие го питате, както и всички други министри именно в това им качество. А тези, които ще бъдат кандидати в съответния вид избор, трябва да представят своя програма и платформа за управление само в законово регламентирания срок на предизборната кампания и само там е редно да я коментират.

Очаквате ли БСП и ДПС да прелеят енергия на Меглена Кунева, ако стигне до втори тур?

Очакваме всичко. Защото тези партии са били партньорски преди във формат тройна коалиция. Веднъж вече те подмениха вота на българските граждани.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. дядо кънчо
  #68
 2. Прасчо
  #67
 3. EDNA
  #66
 4. МИ
  #65
 5. N
  #64
 6. доктор емилова
  #63
 7. Стар
  #62
 8. tozi
  #61
 9. таков
  #60
 10. i tq da se izkaje
  #59

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.