Не искаме бежанци, нито никой да ни дава милиарди за тях

Бойко Борисов определи публикациите за "горещата точка" като подготвена атака срещу него

Не искаме бежанци, нито никой да ни дава милиарди за тях

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има горещи точки и лагери за бежанци у нас, защото не се налага. Той сързря "много сериозно подготвена атака" срещу него в медийните публикации, че е поискал България да приеме разпределителен център за мигранти на своя територия, за да получи финансова помощ от Брюксел.

"Ние не искаме бежанци, хората не искат. Първо сме православни християни като държава. Те са мюсюлмани. Чисто религиозно страхът в българите е голям. Просто ги е страх хората. И мен ме е страх. Затова не е нещо, което ние искаме", каза Борисов в петък пред бТВ.

След което даде поредни уточнения за участието си в срещата на лидерите на ЕС и коментара на германския канцлер Ангела Меркел за "горещата точка": "Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: "Имаме проблем – защо и ние да не участваме?". Както се разбра от обясненията на Борисов в четвъртък, той е използвал дискусията около "горещите точки", за да привлече вниманието на колегите си към проблемите на България и риска от нахлуване на милиони бежанци.

От обяснителен режим Борисов мина в настъпателен, като каза, че скандалът бил раздухан от "едни медии бухалки, които задават такива въпроси и после сами си отговарят". Той каза, че на срещата на лидерите на ЕС е обяснил "превантивно" опасността вълна от бежанци да залее България и необходимостта от спешни мерки, но на няколко пъти изтъкна, не е искал помощ за България, тъй като към момента няма нужда от такава.

"Ако аз бях казал: "Колеги, в България няма никакъв проблем. Ние имаме малко бежанци или нямаме проблем, няма страшно с тях“, тя нямаше да го каже това. Но ние знаем, че има проблем", заяви Борисов.

"Обясних всичките ни проблеми. На базата на това какво ще се случи, Меркел е готова да помогне на България", допълни той.

"Нашият проблем не е толкова голям"

Борисов твърди, че е убедил колегите си в Брюксел, че и България е външна граница на ЕС и не трябва да се говори само за Гърция и Италия.

"И всъщност, колегите разбраха, че в момента нашият проблем не е толкова голям, колкото на Италия и Гърция, полагаме огромни усилия, за което ни благодариха. Ако недай Боже, тази вълна да удари в нашите граници, ще имаме европейската подкрепа. Това е и това каза канцлерът, само че тук се опитаха да го интерпретират, че едва ли не, за пари България иска да докара бежанци", каза Борисов.

Той за пореден път съобщи, като се позова на писмо от турския му колега Ахмет Давутоглу, че в България може да влязат 10 млн. бежанци от Сирия.

"Това са милиони хора вече и те не са двата милиона в Турция образно казано, тристата хиляди на Истанбул, които стоят. Тези, които стоят в Одрин само на 40 км от нашата граница. 7-8 милиона вече се надигат от Сирия да тръгват към Европа. Това, което и службите докладват, че тези, които са били в бежански лагери в Ливан, в Йордания, знаете, там са лагери с по милиони хора, се прибират, продават каквото имат в Сирия, за да вземат един билет за самолет или да вземат някакви малки пари да тръгнат да си търсят нова родина. Нечувана трагедия в човечеството, която се случва", коментира Борисов.

"Това е вълна. Никой не може да се предпази от нея. Оградите, които правим, загражденията, които правим, полицаите, жандармеристите, които пращаме са мерки, които подпират тази вълна, но ако тя стане 8, 10, 12 милиона, както са прогнозите в следващите месеци, изнесени пред Европейския съвет, действително е много притеснително".

Не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери

Според Борисов тезата, че е отишъл на срещата в Брюксел, за да иска пари за бежанците, била планирана атака срещу него.

"Ние не им щем парите, не искаме да ни се случи това, не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери...Не искаме и затова полагаме тези огромни грижи, строим заграждения, пратихме и армията там", каза той.

В емоционалното си изказване в четвъртък обаче Борисов даде да се разбере, че е поставил пред ЕС въпроса за това как България ще финансира евентуален гигантски бежански поток: "Какво ще стане, ако влязат 200 000 бежанци в България? Зададох въпроса - Гърция и Италия ще получат финансови средства, а ние какво ще правим, продължаваме да взимаме от бюджета. Кой ще финансира центровете, как ще ги изградим?"

Пред бТВ той успокои, че т.нар. "гореща точка" не е нещо страшно.

"В момента хората кой знае какво си мислят за какво е "гореща точка“, но това са центрове, в които легалните имигранти, тези, които влизат и казват - моля ви, помогнете ни, ние ги настаняваме, там спят, хранят се и чакат да им се разреши да отидат в друга страна. Те не искат да остават в България, защото в България трябва да работят, а има работни места за непривлекателни професии, за овчари, за кравари", продължи премирът.

По думите му има много въпросителни около бежанците.

"40% само са сирийци. Моят отговор е, че когато се получи наводнение или вълна, тя увлича със себе си и други, които са чисто икономически имигранти. Други колеги като Орбан имат право, ако си бежанец, като влезеш в първата държава, там спираш и чакаш да ти решат проблема или да се реши проблемът там, от където бягаш. В Гърция не им харесва, в Хърватия не им харесва, в Унгария не им харесва. Харесва ни само в Германия и в Швеция. На всеки му харесва, но като се научим да работим като германците, като даваме такава производителност на труда, ще станат и нашите държави такива", коментира Борисов.

Жертви на глобална политика

Борисов посочи още, че проблемът на Европа не зависи от Европа.

"Там трябва да седнат САЩ и Русия да се разберат. Без те да се разберат ние просто ще инкасираме, както във финансово-икономическата криза, така и в бежанската криза. Просто ще бъдем жертвите на една глобална политика. Колкото и да не ми е приятно да го кажа, но ако тези две държави не се разберат така, както направиха за Иран, само лоши неща ще ни се случват оттук-нататък за Европа", посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?