Не, конституцията на ГЕРБ не е внесена като законопроект

Дариткова подписва писмото пред парламентарната група на ГЕРБ

Словосъчетанието "депозира в деловодството" и снимките и видеата на председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в деловодството на Народното събрание накараха много хора да мислят, че проектът на ГЕРБ за нова конституция вече е внесен като законопроект. Това обаче не е вярно. Предложенията не са внесени, следователно не текат и предвидените срокове за разглеждането им.

Случаят предизвика дискусии в социалните мрежи, тъй като ГЕРБ няма необходимия брой подписи, за да започне процедурата. За да внесе проекта си официално, ГЕРБ трябва да събере 120 подписа, с което да започне процедурата по свикване на Велико Народно събрание.

Всъщност това, което се случи на 17 август, беше, че Даниела Дариткова драматично внесе в деловодството на парламента едно обикновено писмо, адресирано до останалите парламентарни групи и до независимите депутати, а преди това го подписа пред цялата парламентарна група на ГЕРБ. И всичко това бе детайлно заснето от пиарите на партията. Писмото съдържа "Борисовската конституция", състояща се предимно от пренареден сегашния основен закон, няколко поправки и много грешки. Целта била "с оглед на постигане на широко съгласие", депутатите от всички групи да се запознаят с текстовете и да започнат разговори и консултации по текстовете.

Занасянето на писмото с проекта в деловодството на НС е станало малко преди ГЕРБ да обяви съдържанието на новия основен закон, който предлага. Това обаче съвсем не означава, че партията на премиера Бойко Борисов бърза с разглеждането му. Тактиката е точно обратната – да се печели време и правителството да не сдава властта. Вицепремиерът Екатерина Захариева разясни във вторник, че на 2 септември, когато приключи лятната ваканция на депутатите и те се върнат на работа, ще стане ясно дали ГЕРБ има 120 подписа за конституцията и ВНС. Ако не ги съберат, управляващите подават оставка.

ГЕРБ (95 депутати) и "Обединените патриоти" (21 депутати) трябва да си осигурят още петима народни представители от други партии или пък независими, за да съберат нужните 120 подписа. След това парламентът има между три и пет месеца да гласува текстовете.

По неофициална информация ГЕРБ разполага с необходимите им 160 гласа за приемане на новата конституция, която да бъде пратена за гласуване от Велико Народно събрание. След като БСП обяви, че отказва разговори с партията на Борисов за конституцията ѝ, стана ясно, че премиерът разчита на ДПС, "Воля" и независими депутати, които и друг път са спасявали управляващите при важни гласувания. Както твърдят запознати, самата политическа маневра с нова конституция и ВНС е измислена от политика бизнесмен Делян Пеевски.

Ходът с внасянето на проекта на конституцията като писмо обаче не е типична практика в парламента.

Това не е първият случай, в който ГЕРБ се опитва да запознае останалите партии в парламента с идеите си за промени в основния закон. Предходният път беше през 2017 г., тогава внасяне в деловодство нямаше, но идеята отново беше да има показност. На премиера на документалния филм на Елена Йончева за оградата по турската граница тогавашният шеф на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов гонеше лидера на БСП Корнелия Нинова с една папка, в която бяха предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията и премахване на давността за разследване на престъпления в приватизацията.

Сегашната проектоконституция е изпратена на останалите партии като покана за разговори. Досега изпращането на законпоректи и или други решения най-често е ставало чрез имейли или чрез секретарките на съответните парламентарни групи. За целта има и депутатски кутии в сградата на НС. Партиите имат и нещо като контактно лице – депутат от групата, който да уговаря подобни срещи.

Действията на ГЕРБ обаче напомнят на друго – процедурата, по която външни лица, партии и организации внасят писма, подписки и искания в парламента. Всички тези документи се внасят в друга приемна, различна от деловодството, където депутатите внасят законопроекти.

Докато беше обудсман, Мая Манолова "внасяше" законопроектите, които пишеше, именно по този начин, защото по закон националният обществен защитник няма право на пряка законодателна инициатива и предложенията му трябва да бъдат припознати от някой депутат, който вече от свое име да ги внесе в деловодството. В същата "външна" приемна през 2016 г. шоуменът Слави Трифонов внесе подписката си за провеждане на референдума му.

В момента обаче ГЕРБ не e извънпарламентарна партия, освен това писмото е "депозирано" в деловодството, в което се внасят и законопроекти. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?