Не купувайте "Гражданска отговорност" по бензиностанции и в супермаркети

В навечерието на кампанията по сключването на задължителното застраховане "Гражданска отговорност" Съюзът на застрахованите в България подготви съвети към потребителите на полицата. Очакванията на сдружението е да се изостри конкуренцията между застрахователните дружества за привличане на клиенти и опити за нелоялни или забрани похвани от страна на техни агенти.

От съюза напомнят, че за 2005 г. минималната рискова премия по "Гражданска отговорност", в зависимост от класа на колата, ще варира от 88,66 до 259,78 лв. Срещу по-голямата сума ще има и по-голямо покритие. Компаниите сами ще определят размера ѝ, а разрешените бонуси са два - отстъпка от годишния технически преглед и отстъпка по услугата "Пътна помощ".

Застраховката може да се сключи за цяла година, половин година или 3 месеца. Купилият полицата би трябвало да получи холограмен стикер, който се залепва на предното стъкло на автомобила. Стикерите обаче ще бъдат готови чак към средата на идната година.

Съюзът препоръчва на клиентите:

1. Не сключвайте застраховката, преди да сте се запознали основно с условията и тарифите на всички дружества, предлагащи услугата. Иначе рискувате в следващите години да претърпите загуби, а стойностите на покрития риск да растат в аритметична прогресия. Условията по полицата се обявяват ясно в клоновете и офисите на компаниите, а за дружествата има информация в електронния сайт на Комисията за финансов надзор.

2. Не купувайте полицата, преди да сте научили какви цени предлагат различните застрахователи за един и същ модел превозно средство. Информирайте се колко струва тя, ако колата ви е регистрирана в София или в друго населено място. Важно е да знаете колко ще платите, когато обявявате за ползвател на колата себе си, жена си, дъщеря си или повече ползватели. Проучете тарифите и според възрастта на ползвателя - 20, 30, 50 или повече години. Разберете дали застрахователят предлага различни цени, зависещи от годишен пробег и възраст на колата. Научете какви са тарифите за един и същ модел, претърпявал злополуки и без инциденти.

3. Не сключвайте договор по бензиностанции, пощи, супермаркети, от агенти в дома си или у съседа, от познати на познатите Ви, а в офисите на застрахователите и на застрахователните брокери - там, където ще получите пълна информация и ще можете, ако се наложи, да посочите, кой ви е застраховал.

4. Не купувайте застраховката, когато ви обещават безплатни прегледи, гуми и бензин с намаление и други предимства и придобивки, без те да са съставна част от договора.

5. Не сключвайте полицата преди Коледа, а след празниците - тогава ще бъдем всички по-разумни - и вие - клиентите, и ние, тези които ще харчат парите ви - застрахователите.

Съюзът на застрахованите обяви още, че подава жалба до Върховния административен съд против чл.14, ал.2, т. 2 от Наредба № 18 за задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Посоченият текст се отнася до критериите за водачите по пол и възраст.

Сдружението иска той да бъде отменен като незаконосъобразен, защото противоречи на разпоредбата на чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията, забраняваща всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол или възраст.

Споделяне

Още от Бизнес