"Не мога да говоря за полицейско насилие." Как МВР проверява агресия срещу протестиращи

"Не мога да говоря за полицейско насилие." Как МВР проверява агресия срещу протестиращи

Няма данни за полицейско насилие срещу протестиращи. Може да се говори само за нарушаване на определени разпоредби. Това заяви във вторник вътрешният министър Христо Терзийски пред бТВ. Изявлението бе в отговор на въпрос как се е стигнало до полицейското насилие срещу протестиращи против правителството през лятото.

"Не мога да говоря за полицейско насилие, аз говоря за нарушаване на разпоредби и нормативни документи и нормативи, при които трябва да работи един полицай", обясни министърът.

Има наказани

Дали ще бъде наречено насилие или нарушения няма особено значение за пострадалите. Всъщност това, което Терзийски определя като престъпване на нормативите, си е истински побой. Точно това си личи от видео, на което се вижда как полицаи бият младежи зад колоните на Министерския съвет през лятото. Основният пострадал при този случай бе студентът Евгени Марчев, който бе бит без никакво провинение от негова страна.

Случаят бе толкова фрапиращ, че дори на МВР му се наложи да предприеме действия. Заради този побой бяха наказани четирима полицаи, един от тях на ръководна длъжност. Те обаче запазиха работата си и до момента няма информация прокуратурата да е образувала дело срещу тях. Санкциите са влезли в сила, обясни Терзийски.

"Това, което е най-тежкото, е недопускане израстване в по-висока категория. Останалите са наказани с различни наказания", каза вътрешният министър.

Случаят "Кенаров"

Друг фрапиращ случай бе този с журналиста Димитър Кенаров. Той бе незаконно арестуван и бит, въпреки че се бе представил като репортер, отразяващ протестите. Макар че и по лицето му имаше следи от удари, проверката на МВР не намери данни за полицейско насилие.

"За да се документира някакво насилие, независимо полицейско или не, трябва да се съберат доказателства", обясни Терзийски с уточнението, че и по този случай срещу един полицай на ръководна длъжност е започнала проверка, което било "тежка форма на административно производство".

Насилие отново не е установено, макар да са разпитвани полицаи и да са събирани видеозаписи от въпросната нощ.

Терзийски все пак се застрахова, че всички изводи били пратени в прокуратурата, за да ги "верифицира". Държавното обвинение можело да прецени, че има данни за престъпление и да образува дело. Министърът обясни, че ако има полицейско насилие, те нямат полза да го крият, защото удряло по собствената им репутация.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?