Не може да се определи виновник за падналото върху дете дърво в Шумен

Няма как да се определи категорично отговорността за инцидента в Шумен отпреди два дни, при който огромно дърво се стовари върху пейка, уби 2-годишно дете и рани тежко млад мъж. Това каза Иван Йонков, зам.-кмет на града, цитиран от бТВ. Той уточни, че територията, на която е станал нещастният случай, е със смесена собственост.

“Част от терена е собственост на общината, но той попада в “Природен парк Шуменско плато” и се стопанисва от фирма със същото име. Паркът е част от Натура 2000. Не може общината да се разпорежда на територията на парка и да казва кои дървета трябва да се премахнат и кои не”, обясни представителят на общинската власт.

По думите му обаче трагичният инцидент е довел до решение на кмета да се издаде заповед, с която шуменският парк и общината заедно ще маркират опасните участъци и ще премахнат опасните дървета по алеите. Заповедта се очаква да стане факт след 2 дни.

Това не е първият подобен инцидент в града, призна Йонков. Преди време дърво е паднало до един от хотелите в Шумен, но тогава не е имало пострадали хора. Все пак зам.-кметът обясни, че общината се опитва да проверява опасните дървета, но поради финансови проблеми това не се прави достатъчно ефективно.

“Миналата година отделихме 5.5 млн. лева да рехабилитираме 3 части от Шумен. Тогава проверихме 70 дка градска площ с дървета, но при парка става въпрос за 40 хиляди дка. А имаме големи финансови проблеми, предполагам такива има и фирмата, която се грижи за парка”, поясни още Иван Йонков.

Родителите на пострадалия при инцидента 21-годишен Георги не останаха доволни от чутото и се заканиха да си търсят правата в съда. Майката на момчето съобщи, че то е претърпяло операция на главата и в момента е на системи. “Няма опасност за живота му, но не се знае какви ще са последиците за здравето му след този голям удар”, допълни жената.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?