Не може да се отменя правото на карантинираните да гласуват, заяви Ваня Нушева

Не може да се отменя правото на карантинираните да гласуват, заяви Ваня Нушева

Не можем да отменим базисни принципи, на които почива управлението на страната и основни човешки, основни политически права – правото на всеки гражданин да участва в избирането на представителни институции.

Това каза пред БНР д-р Ваня Нушева от асоциация "Прозрачност без граници". Повод за думите ѝ е това, че не е ясно как карантинираните и болните от коронавирус ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, защото в закона не е предвидена такава възможност.

"Не е помислено и трябва да се намери решение на два съществени въпроса – как гласуват карантинираните избиратели и как провеждаме предизборна кампания, съобразена с противоепидемичните мерки", посочи тя.

Нушева подчерта, че въпросът как гласуват карантинираните е бил поставен в правната комисия в парламента още през септември. Управляващото мнозинство обаче не промени закона, за да реши този проблем.

Според нея въпросът може да бъде решен чрез дистанционно гласуване, например по пощата. "Практически не е възможно да се случи електронното гласуване – все още няма сигурен начин и сигурна платформа, които гарантират опазването на тайната на вота", допълни тя.

Част от публичните прояви на кандидатите за изборни позиции могат да преминат онлайн. Но обществените медии са важни посредници между политиците и гражданите, подчерта Ваня Нушева, визирайки по-широк безплатен достъп до обществените медии по време на предизборните кампании като достъпен информационен канал. "Това е едно решение, което почти не се обсъжда на този етап", изтъкна тя.

"Да бъде създаден регистър, база данни с членове на секционни избирателни комисии от предходни години, с потенциални кандидати, които са добре обучени, които могат да служат като резерв в подобни ситуации", каза тя. 

По думите ѝ стои и въпросът с предаването на изборните книжа и практиката с разнасянето на чували. Вариант според нея са регионални преброителни центрове, както и оставяне на изборните книжа за съхранение в специално предвидени помещения.

По повод изтичащия краен срок за подаване на заявления по обществената поръчка за доставката на 9 600 машини за гласуване Ваня Нушева прогнозира, че ще се появят кандидати. Провалените процедури досега са били в моменти с неизпълним срок за доставка на машините, докато в момента е технологично възможно това да се случи, обясни Нушева.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?