"Не може Х млн. да влизат в болницата и докторът да взима 50 хил. лв., а сестрата 1000 лв."

"Не може Х млн. да влизат в болницата и докторът да взима 50 хил. лв., а сестрата 1000 лв."

Премиерът Бойко Борисов обяви, че парите в здравеопазването са достатъчно и всяка година стават все повече, но се разпределят несправедливо вътре в самата система. "Не може да отиват Х милиона в една болница – докторът да получава 50 000 лв. заплата, медицинската сестра 1000. Трябва МЗ така да направи лимитирането, че Х процента точно да си отиде за медицинския работник", възмути се във вторник пред бТВ Борисов, който управлява вече от десет години, но всичките му правителства отлагат реформите в сектора, които да поправят тези несправедливости.

Премиерът обаче пое ангажимента предвидените 200 млн. лева повече за болниците догодина да отидат за по-високи заплати на сестрите. "Поемам ангажимента. Кога не съм поемал и кога не съм си ги изпълнявал", коментира Борисов.

Миналата седмица стана ясно, че правителството не е отпуснало обещаните и гласувани от Министерския съвет 50 млн. лева, за да станат основните заплати на медицинските сестри 950 лева. Вместо това правителството е намалило сумата на 6 млн. лева и е разчитало до заплатите на сестрите да достигнат пари от ръста в цените на клиничните пътеки с пари от резерва на НЗОК.

Според Борисов парите в системата не са малко.

"Нито една от съсловните организации, които идват при мен, не казват, че парите, които отделяме са малко", заяви Борисов и направи ретроспекция как са нараствали средствата за здравеопазване през годините: "През 2009 г. са били 2 634 367 000 лв., 2019 г. са дадени 5 256 736 400 лв". Той коментира, че при над 5 млрд. лв. , 50 млн. са 1% и въпросът въобще не е в тези 50 млн. лева. Той не вижда и проблем, че държавата е подменила обещанието си даде 50 млн. лева и е прехвърлила отговорността на НЗОК. Според него държавата може да се бърка в дейността на НЗОК, защото всяка година я финансира, пропускайки да отбележи, че говори за законовия ангажимент на държавата да осигурява няколко категории като деца и пенсионери.

"Ние следващата година ще дадем в бюджета над 300 млн. повече. Никога не съм подвеждал медицинските сестри. С огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри", заяви премиерът.

"За да не задълбаваме тази тема здравеопазване, аз следя рамката и ние винаги отпускаме повече пари. Как се разпределят вътре в сектора не само МЗ, не само НЗОК, но и лекарите, които ръководят тези болници, трябва да си направят своето вътрешно преразпределение", заяви Борисов.

По думите му исканията за повече пари ескалират, защото се вижда, че в държавата има пари. Той смята, че през последните години са направени доста неща в здравеопазването.

"Колко болници трябваше да се ремонтират, помните ли какви бяха линейките и какви са сега? Помните ли каква апаратура допотопна беше в болниците? Сега няма болница без най-съвременна апаратура. Огромни неща се свършиха", коментира премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България