Вежди Рашидов за българската култура:

Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенсът е създал човека

Министърът така се увлече, че възкреси Гена Димитрова и я прати на концерт в Москва

Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенсът е създал човека

Пламенна реч за необходимостта от духовност и култура у българина изнесе в понеделник министърът на културата Вежди Рашидов.

След като пред БНТ той първо обясни, че Бог е негов колега скулптор, защото преди словото е сътворил човека от кал, Рашидов направи и разрез на българската душевност.

“Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенсът е създал човека”, отсече министърът.

“Ние много красиво сме се облекли, караме едни прекрасни коли, естетизирали сме се, искаме да се развием духовно, искаме да разбираме от много неща и не може единственият смисъл да е да ядем, да пием. Човек се усъвършенства именно чрез духовното си развитие”, каза в типичния си стил на духовен човек министърът и се отдаде на теологични размисли.

“И Библията почва по един странен начин. Той почва с дух и материя. На едно тяло двете ръце – духът е неговата идентичност, неговата култура, материята е неговата икономика и те вървят паралелно. Ние какво правим сега? Да лекуваме едната ръка, че държи лъжицата да лапаме с нея, другата по-нататък при по-добри времена?”, продължи потока си на размисли културният министър.

За да подчертае още по-дебело необходимостта от развитие на културата, Рашидов впрегна и “най-красивата баба”, по неговите думи – София Лорен, както и организира набързо концерт в Москва на вече покойната Гена Димитрова.

“Сега приключваме с европари ремонта на националната ни галерия и първата ни изложба смятаме да открием другия месец с една изложба на София Лорен. Тя идва тези дни тук”, похвали се още Рашидов, който в отговор на въпрос на водещия дали ще ѝ целуне ръка, отговори утвърдително и поясни, че тя е “великолепна баба,  най-красивата баба на света”.

Министърът даде подробности за плана си да организира концерт на българските оперни звезди в Москва.

Обяснявайки, че това концертът ще бъде чудо, Рашидов се пообърка и обеща да извърши такова, ангажирайки в изявата вече покойната Гена Димитрова.

“Дойде ни една идея, обсъдихме я с колегите – по време на дните на културата да направим една заря. Давате ли си сметка за каква заря става въпрос? Говорих с Карталов (директор на Националната опера и балет – бел. ред.) по телефона, той беше във Франция на някакъв симпозиум, вика: "Можем ли да съберем най-големите ни гласове от Пендачанска до Гена Димитрова? Най-страхотните от цяла Европа, да си съберем хубавите гласове, разбира се, и от България включително. И руските големи гласове и дните на културата да направим в "Болшой театър" една вечер чудовищна. Тези световни и европейски гласове, да стане един букет, една заря от уникални гласове". Представете си какво става! То става чудо, аз си го представям”, обясни Рашидов.

Министърът слезе и до прозаичните въпроси на управлението на държавата, като каза, че никой няма право да се меси в работата на премира за исканите оставки. С тези си думи той влез в малък дисонанс с премиера, който само ден по-рано обясни, че не взема оставките на министрите си сам, а след санкция от ГЕРБ.

Рокадите в правителството трябва да се приемат нормално, защото никой не е женен за властта, отсече Рашидов и отказа да коментира персоналните промени в правителството с мотива, че няма право и че премиерът е този, който решава с кого да работи и кой да бъде в екипа му.

Аз съжалявам за Трайчо, защото той беше добро момче и много приятен контакт имахме с него като министри. Но в крайна сметка пак казвам - не обсъждам решенията на премиера и нямам това право. Иначе вътре в кабинета нормално - спорим, защото в спора се раждат доста истини", каза Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?