Не можем да носим отговорност вместо българското правителство

Не можем да носим отговорност вместо българското правителство

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Сийм Калас отклони в понеделник опита на българското правителство да прехвърли на Брюксел свои отговорности с искането за трайно присъствие на повече евроексперти у нас и припомни, че ЕК продължава да очаква от България осъдителни присъди.

"В никакъв случай не искаме да се стигне до намеса на външни експерти, объркване и размиване на отговорностите. В рамките на нашите възможности ще направим всичко възможно да помогнем на България с обучение, експертни познания. Това могат да направят и отделните държави членки, а не да се взимат решения вместо България", заяви Калас на пресконференция след среща с премиера Сергей Станишев в София.

Идеята за привличането на повече евроексперти у нас вече предизвика негативен отзвук в Брюксел, а авторитетното британско издание "Икономист" я определи като "нов колониализъм" и се позова на европейски дипломати, според които става опит за предизборен трик на българското правителство.

"ЕК може да подпомогне България в укрепването на административния капацитет с обучение, експертно знание. Най-важното е обаче, че отговорността в крайна сметка е в ръцете на българската администрация", каза още Калас.

След като Станишев и съветниците му безуспешно убеждаваха председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, различни представители на ЕК и европейски посланици в София, предложението се претърпя известни корекции.

Миналата седмица португалската съветничка на премиера Сергей Станишев - Мария Пинто, която е автор на оспорваната идея, разясни, че ставало дума за привличането на около 30 експерти и съветници, които да носят отговорност наравно с българските.

В понеделник премиерът Сергей Станишев заяви, че е повдигнал пред ЕК единствено въпросът да се постигне максимален напредък в реформите в България, "хоризонтално да се засили капацитетът на българската администрация, там където е полезно и необходимо и особено в усвояването на европейските фондове".

Станишев каза още, че двамата с Калас ще продължат с уточняването къде точно и по какъв начин ЕК ще може да подкрепи усилията на България.

По-рано българското искане за повече евроексперти вече бе "любезно" отхвърлено от ЕК, според която напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите механизми на мониторинг и партньорство, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури.

ЕК продължава да чака от България присъди

Сийм Калас, който е комисар по административните въпроси, одита и борбата с измамите, съобщи още, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е забелязала напредък от българска страна и подобряване на положението, но "това, към което ЕК проявява особен интерес, е делата да бъдат довеждани до край".

"Това, което има значение, са крайните резултати", посочи еврокомисарят. По думите му образуването на много дела, които обаче не стигат доникъде в съдилищата, не е индикатор за подобряване на ситуацията у нас.

"Общата оценка на ЕК ще бъде по-мащабна, по-комплексна и ще бъде отразена в следващия доклад. Да се надяваме, че ще има напредък, отбелязан и признат във всички области", посочи Калас и добави, че за ЕК е от особена важност и приемането на закона за конфликт на интереси.

Станишев съобщи още, че е поставил пред Калас въпроса за исканите от България допълнителни компенсации за предсрочното спиране на АЕЦ "Козлодуй".

"Ще разчитаме на разбирането и на точния анализ на ЕК по отношение на това българско искане, което е сериозно аргументирано", каза Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?