Работничката от ВМЗ Сопот:

Не му прави чест на Борисов, ще продам пръстените

Даниела Генкова

Не му прави чест на премиера да говори така, заяви в сряда работничката от ВМЗ Сопот Даниела Генкова, на която Бойко Борисов потърси сметка за златните пръстени по ръката ѝ.

”Това са пръстени, които съм придобила в моминските си години. Но, ето аз ще ги продам, за да си платя сметките този месец. Питам, какво ще правя следващия месец? Какво ще правят останалите работници? Да продадат дрехите си, апартаментите си? Какво да продадат, за да преживеят?", коментира  Генкова пред БНР. Тя на няколко пъти определи поведението на Борисов като нечестно.

Преди ден Борисов съобщи, че 700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Премиерът даде да се разбере, че не приема за чиста монета твърденията на работниците, че заради неизплатените им заплати не могат да си покрият основни разходи и изнемогват.

 "На госпожата, която ми пращаше лук, всичките ѝ пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов.

По време на протестите на работниците преди празниците Генкова символично подари вечерята си, състояща се от филия хляб и лук на премиера.

Попитана дали вярва на управляващите, че работниците ще получат парите си до края на седмицата, Генкова заяви: ”Вярваме само, когато видим парите в банкомата”. Тя съобщи, че в момента живее със 100 лева аванс, от които 80 лева веднага отиват за заем към банка.

Държавата дължи на служителите в завода две заплати и три аванса.

В понеделник се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач ”Емко", на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение заради неизплащаните от два месеца заплати в оръжейните заводи, където работят повечето хора от региона.

Бъдещето на предприятието остава неясно, но вероятно държавата ще направи нов опит да продаде завода вече при облекчени условия. Министерството на икономиката обяви, че ще започне работа по оздравителна програма в предприятието, но към момента не са ясни точните ѝ параметри.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?