"НЕ ни е страх": Фармацевти излизат пред аптеките в подкрепа на съсловния си лидер

АЕЖ: Обвиненията към експерт са мракобесие и ни връщат към 1984 на Оруел и 1986 г. на Чернобил

Фармацевти ще излизат всеки ден в 12:00 часа за времето на задължителна дезинфекция пред аптеките в знак на подкрепа към председателката на съсловната им организация проф. Асена Стоименова, обвинена от прокуратурата за публичните ѝ изказвания, че не е изключена липса на медикаменти заради пандемията от коронавирус. Акцията на фармацевтите започна в понеделник, 13 април.

Прокуратурата твърди, че с изакзаванията си Стоименова "буди неоснователна тревога" у гражданите в условията на извънредно положение и деянието е с висока обществена опасност, заради което ѝ беше определена гаранция от 20 хил. лв. Преди ден Стоименова съобщи пред бТВ, че ще бъде създаден специален фонд към съсловната организация, от който гаранцията да бъде платена и който да осигурява и занапред защита за магистър-фармацевти.

"От днес в 12.00 ч. в аптеките в страната, във времето на задължителната дезинфекция, фармацевтите ще бъдат пред аптеките за 15 минути, с жълти жилетки и плакати "НЕ ни е страх", съобщиха от Фармацевтичния съюз.

Фармацевтите ще продължават да говорят за ползите от генеричната замяна

"Акциите в подкрепа на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на оперативния щаб  за отстояние на 2  метра и използване на лични предпазни средства. Магистър-фармацевтите ще покажат във времето за дезинфекция, че не ги е страх и ще продължат да разясняват на пациентите, защо не може и не бива да се отпускат препарати  без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредното положение в страната", съобщиха в понеделник от организацията.

Магистър-фармацевтите ще продължат да разясняват на пациентите, защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредното положение в страната.

Фармацевтите са убедени, че генеричното заместване не е подмяна на терапията, защото става въпрос за еквивалентни лекарства. "Няма да се налага, в случай на отказ, а такива има, както много добре знаете, противно на твърденията на други хора, да идват пак, да обикалят по други аптеки или да се връщат за изписване на друго търговско наименование на същото лекарство. Няма да се рискуват да се излагат на излишен контакт с потенциални вирусоносители. Генериката може да им спести време, излишно разкарване и дори пари, без да се подменя терапията на пациентите", посочват те. Темата за генеричната замяна стана повод за противопоставяне между Фармацевтичния съюз и Българския лекарски съюз, който се обяви твърдо против въвеждането на тази опция за времето на извънредното положение.

Петиции и подкрепа от колеги

Много от регионалните  колегии на БФС също излязоха с писма в подкрепа на Стоименова. Сред тях са тези в Пловдив, Кърджaли, Враца, Стара Загора, Добрич.

В защита на Стоименова започнаха и две петиции. Първата, която е в нейна подкрепа, е подписана от над 2000 души, а втората – която иска сваляне на обвиненията към нея – от 380 души. С двете петиции можете да се запознаете и да подпишете ТУК и ТУК.

Много колеги на Стоименова лично я подкрепиха и някои сложиха плакати по витрините на аптеките си. В нейна защита се обявиха и други две организации, представляващи фармацевтите - Националната аптечна камара и Асоциацията на собствениците на аптеки. Според тях обвиненията са неоснователни и се опитват да наложат цензура. 

От Асоциацията на собствениците на аптеки коментираха, че в интервютата си Стоименова не предава неверни данни, нито изпраща заблуждаващи знаци за евентуалната липса на лекарства по време на извънредното положение. "Напротив сведената до знанието на обществеността информация е изцяло заета от официални европейски институции и лица", посочват оттам.

"Медийните изяви пред БНР и БНТ на проф. Стоименова не са обществено опасно деяние. Напротив съвсем обосновано може да се приеме, че с изявите си тя цели постигане защитата именно на обществения интерес, призовавайки аудиторията да не се презапасява с лекарства, понеже това може да увеличи възможността за техния недостиг, а оттам да последват значителни вредни последици за здравето и живота на гражданите", допълниха оттам.

АЕЖ: Това е мракобесие 

С позиция в подкрепа на Стоименова излезе и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), която определи обвиненията към експерти заради изразени становища за мракобесие.

"Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии. Асоциацията на европейските журналисти – България изразява възмущението си и алармира, че за първи път официален представител на професионална гилдия е обвинен за участието си в интервюта, тоест заради медийни изяви, в които тя изнася информация от безспорен обществен интерес, а именно – възможни проблеми в снабдяването с определени медикаменти в условията на пандемия и затруднения в производството и доставките", се казва в позицията.

Според АЕЖ прокуратурата се опитва да използва чл. 326 от Наказателния кодекс , по който е обвинена Стоименова, като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив – "буди неоснователна тревога" у гражданите. 

"Абсолютно недопустимо е и налагането на гаранция в такъв огромен размер от 20 000 лв. Подобни мерки заради изказване по експертна тема по съществото си имат репресивен характер и целят "да накажат" този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия. Те имат "смразяващ ефект" не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите", заявяват от организацията.

Оттам посочват, че заради обвиненията срещу Стоименова прокуратурата е провела и разпити на журналисти от няколко медии. Част от разпитваните са споделили, ча са били питани дали разговорът с проф. Стоименова е породил тревога у тях. "Като журналисти, можем да кажем, че в почти всички случаи ние търсим експерти за тяхното мнение по определен проблем от обществена значимост. Много от интервютата, които правим, изнасят притеснителни данни в различни сфери на обществения живот – това е и смисълът им – да се предприемат съответните превантивни мерки", посочват от АЕЖ.

"Преследването на експерти и на хора, изнасящи информация в медиите за реални проблеми, е цензура и създава условия за автоцензура. То ни връща едновременно към 1984 на Оруел и към 1986 г. на Чернобил и действията на тогавашната комунистическа власт за скриване на истината от населението – действия, довели до огромни щети за живота и здравето на милиони", пише още в позицията.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?