Не Нинова, а Йончева се превърна в център на конгреса на БСП

Левицата смекчи текстовете срещу Истанбулската конвенция във "Визия за България"

Не Нинова, а Йончева се превърна в център на конгреса на БСП
Обвинената от прокуратурата за пране на пари Елена Йончева, която дори не е част от БСП, се превърна в център на вниманието на конгреса на партията. "Ние всички сме Елена Йончева", се казва декларация на делегатите в нейна защита, приета от конгреса. Лидерът на партията Корнелия Нинова доброволно остана на заден план. Това подсили слуховете между присъстващите, че именно Йончева, а не лидерът на ПЕС Сергей Станишев, ще е водач на евролиста на социалистите. 
 
Самият конгрес протече без вътрешнопартийно напрежение, опонентите на Нинова запазиха мълчание, а всички точки от дневния ред бяха приети без особени дебати и възражения. Това беше очаквано заради силните позиции на Нинова в партията и предстоящите тази година европейски и местни избори. 
 
С ключова редакция беше одобрена "Визия за България", която е проект на управленска програма на БСП. Ръководството на партията смекчи текстовете срещу Истанбулската конвенция във финалния вариант на документа. "Обективно преценено Истанбулската конвенция съдържа приемливи елементи за борба срещу насилието над жени и деца, които ние споделяме. Но както показват изразените от експерти и обществото мнения, тя противоречи на българската традиция и семейство и това беше отчетено от Конституционния съд", пише в новия вариант. Досега "Визия за България" беше твърдо срещу документа. Именно позицията на БСП срещу конвенцията се превърна в разделителна линия между партията и европейските социалисти. Това дори стана повод лидерът на БСП да не присъства на конгреса на ПЕС, на който Станишев беше преизбран за неин председател.
 
Предизборната платформа за евроизборите в частта за конвенцията обаче не беше променена. В нея останаха критериите към кандидатите за евродепутати, на които Станишев формално не отговаря - да не подкрепят Пакта за миграция на ООН и Истанбулска конвенция. Това обаче не затваря вратата за нов мандат на Станишев, защото предстоят номинации на структурите. Самият той отчете дейността на сегашните евродепутати на БСП и не подкрепи предизборната платформа, но и не се противопостави директно на нея. 
 
Всички изказвания в рамките на 7-часовия конгрес бяха насочени към предстоящите евроизбори и към евентуален предсрочен парламентарен вот. За разлика от ГЕРБ, БСП не акцентираха върху местните избори през есента. 
 
Речта на Нинова - още от добре познатото
 
Един час политическа реч, в която лидерът на БСП Корнелия Нинова не каза нищо кой знае колко ново - така започна предизборният конгрес на левицата. Закономерно Нинова обяви партията си за единствена алтернатива на "авторитарната власт" на ГЕРБ. Обяви, че победа на евровота напролет може да свали ГЕРБ. Нападна ДПС, че крепи управлението. Не пропусна да "разгроми" и Истанбулската конвенция. И каза какво прави БСП различна от ГЕРБ - "в БСП вечни председатели няма". 
 
Последните думи на Нинова идват и на фона на затихването на вътрешнопартийната опозиция, която иска да я свали от председателски пост. В момента противнитеците на Нинова са в изчакваща позиция и се очаква това да продължи не само до евроизборите през май, но и до излизането на резултатите от местния вот през есента. 
 
"Не подценявайте европейските избори. Всеки глас е важен за бъдещето на Европа, а оттам и за нашето. Освен Европа, можем да променим и България. Процентите са изравнени. Четири  месеца преди изборите сме на равен старт", каза Нинова пред делегатите в НДК. И отново подчерта, че ако БСП победи ГЕРБ на евроизборите, социалстите ще имат основание да поискат предсрочни парламентарни избори. 
 
"Започваме с политиките, с интересите – националните на България и общите за Европа, а не с интригите и реденето на листи", каза тя по повод информацията, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев може и да не оглави листата за евродепутати на БСП. 
 
По думите ѝ "ГЕРБ е десетгодишно минало и провалено настояще", а разговорът на БСП е за бъдещето. "България е в клинична демографска смърт, установи се авторитарна власт, свободата на словото е потъпкана, заличава се разграничението на властите, народът е поробен от "свои", моделът ни убива, той не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен", добави Нинова и пореден път обяви, че БСП е алтернатива на днешното управление.
 
Лидерът на БСП обеща още, че ако партията ѝ управлява, ще бъде сложен край на войната между президент и Министерски съвет. Тези нейни думи обаче звучат логично, защото президентът Румен Радев беше издигнат от БСП. В момента държавният глава и левицата имат еднакви позиции по повечето теми.
 
Йончева, сицилианската мафия и българското управление
 
Сравнение между сицилианската мафия "Коза Ностра" и управлението в България направи говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, която тази седмица получи обвинение за пране на пари. За по-малко от 10 минути тя въздейства на делегатите много повече от  дългата реч и познати тези на лидера на БСП. В края на речта делегатите станаха на крака, за да аплодират казаното от нея - нещо, което не направиха при изказването на Нинова.  
 
"Бих искала да ви разкажа история за бос, който управлява мафия от 10 години и най-гъвкаво усвоява обществени поръчки в продължение на години", започна тя, а след кратка пауза, в която всички очакваха да чуят името на Борисов, тя продължи: "Става дума за Бернандо Провенцано. Бос на Сицилианската мафия в продължение на 10 години". 
Малко след това тя заговори и за "босът на България", който управлявал страната 10 години и за "огромния грабеж в страната". 
 
Голяма част от речта си Йончева посвети на свободата на словото. Тя се обърна към "малкото останали у нас големи журналисти, които отстояват позициите си" и ги призова да отстояват свободата си. "Самият факт, че ви има, значи, че утре медиите могат да бъдат четвъртата власт, че България пак може да е на едно и също място по свобода на словото с Франция, а не между Конго и Папуа Нова Гвинея", каза тя.
 
В края на кратката си реч Йончева обяви, че няма режим, който историята да не е спряла. "И днес, ако имаме сили, можел да бъде част от тази история", каза тя и добави, че единствено БСП може да "свали този режим". 
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?