Не очаквам нито избори "2 в 1", нито смесена система

Не очаквам нито избори "2 в 1", нито смесена система

Г-н Георгиев, променихте ли позицията си по отношение на евентуално сливане на европейските и националните избори, както настоява НДСВ?

Досега не чух наистина разумен аргумент в полза на сливането на изборите. И в публичното говорене няма да чуете действителните аргументи на партиите за едното или другото решение. Това леко ме ядосва. Официалните аргументи са общо взето неубедителни – говори се за пари, за това, че някой друг би имал полза от решение, че ще се умори електоратът и пр. Учудва ме готовността заради някакви частни интереси да се иска промяна на конституцията.

Не че тя е съвършена и че не трябва да бъде променяна. За далеч по-съществени и нужни промени не се намери политическа воля, а сега заради някакви избори, заради това, че се прави сметка, че ще се случи нещо, даващо ни повече надежда, сме готови да променяме конституцията.

Не мога да си представя нещо подобно във Великобритания или САЩ, по абсолютно конюнктурни причини да се посяга на конституцията.

Няма нищо по-нормално изборите за НС и Европарламента да са отделно. Ако ги направим в едно, нека да не си въобразяваме, че ще имаме евроизбори Такива няма да има. Ще има избори за национален парламент, където всеки ще може да гласува с две бюлетини. Едната за представители в ЕП, другата – за представители в българския парламент.

Според сегашния закон евродепутати се избират по пропорционална система с преференциално гласуване. Ако се приеме проектът на БСП, новият парламент ще се избира по смесена система. Това допълнителен аргумент ли е против провеждането на двата вота в един ден, за да не се объркват избирателите?

Позицията на БСП е логична – те искат избиране на определен брой народни представители мажоритарно. Ако изборите се проведат "2 в 1", от гледна точка на левицата наистина ще настане пълен хаос – ще трябва да се избира по три възможни различни начина в рамките на един ден. Пропорционална листа, мажоритарна за НС и партийна преференциална за ЕП. Наистина става леко безумно.

Ако някой наистина не иска въвеждането на мажоритарен елемент, той не е изправен пред този проблем. Сега партиите са подготвили своите идеи, нека да чуем как в Народното събрание ще протече аргументацията им.

За мен по-същественото е, че ако се слеят двата вида избора, то няма да има такива за ЕП, а ще имаме национални.

Трябва да се разбере, че няма да има особена катастрофа, ако изборите са в различни дни и ако националният вот е изтеглен в началото на юли. Това, че някои от нас ще отидат на море, то по тая логика, ако нямаше евроизбори, какво трябваше да правим?! Националните щяха да са тогава, когато трябваше да са.

Какво прозира в това настойчиво желание на НДСВ за обединяването на двата вота?

Желанието не е само тяхно. Има партии, за които тези избори са не за участие в управляваща формула, не за оставане на власт или идване, а въпрос за оцеляване. В такава ситуация в момента са поне 3-4 политически формации. Не е такъв въпросът за ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Там са други залозите.

Действителният мотив на привържениците на избори "2 в 1" е покрай очаквана малко по-висока активност, може да се случи нещо по-приятно за тях, тъй като не могат да разчитат на т.нар. твърд електорат. Те могат да разчитат на някаква добавена стойност на по-слабо мотивирани политически, но клонящи към тях центристки избиратели. Тези партии ги е страх, че при друго решение това няма да се случи. Защото при отделни избори партиите трябва да разчитат на твърд електорат и на позитивния ефект от предизборната си кампания.

Тогава защо президентът Георги Първанов подкрепи сливането на изборите?

Така и не чух други аргументи, освен умората на електората. Не чух, може и да е имало.

Хората не се интересуват толкова какви и кога ще са изборите, те се интересуват от много по-важни неща.

Чуха се и аргументи, че при евентуално обединяване на вотовете, конфигурацията в НС ще е по-различна?

Това са много хипотетични и трудно доказуеми априорно резултати. Ако някой ми каже въз основа на какъв тип анализи и данни прави такива заключения, ще му повярвам.

Прави се въз основа на една евентуално по-висока избирателна активност и съответно влизане на повече партии в НС, ако изборите са "2 в 1"...

По-малките партии може да влязат и при по-ниска активност. Колко ще изкарат партиите зависи 30-40 процента от това каква ще бъде тяхната кампания. В крайна сметка при нормален режим на изборите (а за мен той е конституционно фиксираният) и осъществяване на два вота, по-привилегировани ще са партиите с по-голям организационен и финансов капацитет. Наличието на работещи, способни структури, това извежда избирателя до избори.

Всъщност предизборната кампания започна и то отдавна.

Така е. Някои започнаха кампанията септември-октомври м. г. Защо я стартираха толкова рано? Защото всички теми, които стартираха тогава, са актуални и сега, но в момента проблемът е в ефекта от световната икономическа криза.

Промяната в законодателството и въвеждането на смесена система може ли да се случи до лятото?

Честно казано, не вярвам, че в парламента ще се намери мнозинство, което да го приеме. Не виждам ентусиазъм. БСП не е достатъчна да лансира такава идея, друг е и въпросът дали тя би сработила.

Твърдите, че нито изборите "2 в 1", нито промяната на изборния закон, ще се осъществяват?

Имам такова предчувствие. Все пак положителни промени вече бяха направени – в закона за политическите партии, относно финансирането на партиите, срещу купуването на гласове. Това не е без значение и сега нека да ги изпробваме и да не даваме шанс на парите да решават кой е по-силен. Но съм скептичен, че идеята за мажоритарен вот ще се приеме. Скептичен съм и че идеята за преференциален вот, ще се приеме. Там дяволът е в детайлите – уж доста политически сили застават зад него, но като започне да се обсъжда, пак изкачат редица аргументи, които го изкривяват.

Всъщност от запазването на статуквото най-облагодетелствани се оказват партиите с твърд електорат като БСП и ДПС?

Не бих приемал вече като предрешена констатацията, че някой има твърд електорат. Твърдите електорати доста омекнаха. И икономическата криза ще продължи да ги смекчава. Никой не може да бъде толкова сигурен в твърдия си електорат.

Но на БСП, например, твърдият електорат е доста над това, което тя успя да изкара на евроизборите 2007 г. Изборната картина вече не е това, което беше.

Тогава защо управляващи, а и опозицията, правят тези безплодни движения за промяна на изборното законодателство?

Общо е усещането, че има желание за промяна. Друг е въпросът каква промяна се очаква. Ако се очаква тя от широката публика, то е желана промяна в политическия елит като цяло и в начина, по който политическият елит изгражда отношенията си с гласоподавателите. С какъв инструмент ще стане – там е пълен хаос, няма еднозначни визии и решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?