Не особено успешни опити на Сакрози за затопляне отношенията с Путин

Не особено успешни опити на Сакрози за затопляне отношенията с Путин

Двудневното посещение на френския президент Никола Саркози в Москва приключи без особен успех, обобщават в четвъртък световните медии. На заключителната пресконференция, дадена от двамата президенти в сряда, стана ясно, че опитите на Саркози да стопли отношенията си с Владимир Путин,  по примера на седемгодишното приятелство на Жак Ширак с руския лидер, срещат само подозрителност.

52-годишният Саркози направи Иран  “гвоздеят” на визитата си, за да съдейства за установяване на по-реалистични френско-руски връзки. На пресконференцията, преминала в много хладна атмосфера, руснаците отново станаха толкова невъзприемчиви, както по времето на Громико, пише италианският вестник “Ла Стампа”. Френският президент, който от “Ви” премина на “Ти” в обръщението си към Путин, реши да се изхитри по въпроса за ядрената програма на Иран, заявявайки: „Струва ми се, че нашите позиции се сближиха малко”. Непреклонният Путин обаче контрира: „Нямаме никакви данни, които да говорят за това, че Иран се стреми към производство на ядрено оръжие. Такива обективни данни нямаме”. С други думи, той изказа позиция, противоположна на френската, която заплашва със санкции и бомбардировка. Саркози беше принуден да се задоволи с общото обещание за сътрудничество в Съвета на Европа, заключва изданието.

"Вашингтон таймс" също извежда на преден план заявлението на Путин за Иран: трябва да се стремим към абсолютна прозрачност на иранската ядрена програма, но няма никакво потвърждение, че тази програма има за цел създаване на ядрено оръжие.

“Ние споделяме загрижеността на нашите партньори свързана с това всички програми на Иран да се направят абсолютно прозрачни и ясни, - каза Путин сред преговорите с френския държавен глава. – Вчера ние се съгласихме, и господин президентът потвърди, че Иран прави определени насрещни крачки към международната общност, за да се постигне такова състояние”.

Очаква се в началото на следващата седмица Путин за първи път да посети Иран за участие в срещата на високо равнище на прикаспийските държави, напомня “Вашингон Таймс”, цитирайки в тази връзка думите на Саркози, че пътуването на Путин в Техеран може би ще направи Иран по-открит за диалог. “Може би след това пътуване ще се появи инициатива за сътрудничество – това е много съществено”.

Британският вестник “Таймс” информира за несполучливите усилия на френския президент да промени руската позиция за Иран, като директно пише “Путин озапти Саркози”. Владимир Путин не обърна внимание на опитите на Никола Саркози да убеди Русия да положи усилия за повече сътрудничество в отношенията ѝ със света. Той остана верен на предишния си отказ да засили натиска върху Иран по отношение на ядрените му планове, смята изданието.

Саркози предполагаше, че с няколко интензивни сърдечни срещи, които отлично му се отдават, ще може да привлече Путин, на чиято прагматичност той се възхищава, на своя страна. Нееднократно, подчертавайки уважението си към възраждането на Русия, той заяви, че Путин трябва да е отворен за съвети в областта на демокрацията, правата на човека и все по-напористото си поведение зад граница, които се дават от най-добри подбуди.

В отговор Путин не показа нито капка от многословната топлина, която френският президент изливаше върху “скъпия Владимир” в хода на кремълската пресконференция, отбелязва кореспондентът на "Таймс", посочвайки още един момент: Путин не се усмихна, когато Саркози обяви, че го е поканил в Париж на “първо посещение в Европа в качеството му на  екс-президент”. Путин потвърди пред Саркози, че обмисля да остане в политиката, вероятно на поста министър-председател.

Другата гореща тема беше независимостта на Косово. На среща с журналисти Саркози спомена за „пътечката” за изход от твърдото противопоставяне между Москва и Запада. Обаче в хода на пресконференцията прозвуча единствено мъгляв намек за балканската главоблъсканица: „Много е важно, Европа да остане единна, и да се продължава дискусията с руските приятели, за да се намери решение, което да не унижава никого”. “Пътечката” явно беше много тясна.

Германският вестник “Ди Велт” се опитва да види положителните страни от визитата на Саркози и е озаглавил коментара си “Началото на нова топла дружба”.

По всичко личи, че политическите преговори са преминали без особен ущърб върху отношенията между двете страни, пише изданието, независимо че признава: положението на Саркози по време на двудневното му посещение в Москва е било незавидно. Ако предшественикът му Жак Ширак беше смятан в Москва за приятел, то към Саркози екипът на Путин се отнася по-скоро с подозрение. Но след двудневните срещи, във вторник в резиденцията на Путин и  сряда в Кремъл, разногласията изглежда бяха отстранени, двамата политици демонстрираха взаимно разбиране и вече се обръщаха един към друг на “ти”.

Владимир Путин не се сдържа и си достави удоволствието да спретне малка демонстрация на власт, пише вестникът. По време на първата среща с френския президент Путин освободи шофьора на мерцедеса от кортежа и сам седна зад волана, за да откара парижкия гост на вечеря. Саркози още не бе успял да се настани на предната седалка, когато Путин, изравнявайки педала на газта с пода, вече главоломно се носеше по тясната алея в парка на своята резиденция в Ново-Огарьово. Веднага изникна спомена за друг автомобилен любител – Леонид Брежнев, който веднъж в подобна ситуации разби мерцедеса на кайма. Този път обаче се размина без аварии.

“Путин надхитри Саркози”, обобщава френското издание Le Journal du Dimanche au quotidian и задава въпроса: какво можеше да направи Никола Саркози? Несъмнено, поставен в положението на безсилен зрител на словесните излияние на “скъпия Владимир”, той криво-ляво се опита да излезе от положението. “Това, което каза г-н Путин, е много важно...Беше ми казано, че иранците съдействат, че са готови да продължат това съдействие. Това е важно”, опита се да прекъсне той речта на домакина на срещата. Думите му рязко се отличаваха от твърдите заявления, направени по този повод в понеделник в интервюто за “Росийская газета”. “Никой не трябва да поставя под съмнение сериозността и решителността на Франция по този въпрос”. Никой освен Путин.

Споделяне

Още от Свят