Не протест, а "културно-масово" мероприятие подготвяли полицаите

Не протест, а "културно-масово" мероприятие подготвяли полицаите

Подготвяният масов полицейски протест всъщност ще бъде "национално събиране на служителите от МВР, на което ще бъде проведено културно-масово мероприятие с образователна насоченост". Това съобщиха в петък в различни телевизионни и радио ефири представители на новосформирания полицейски синдикат.

Така те отговориха на твърдението на вътрешния министър Миков, че планираният за неделя протест е незаконен. Насловът на стачката е "Да спрем произвола в МВР”, но председателят на синдиката Иван Павлов предложи да бъде: "Що е синдикализъм и има ли почва той в МВР”.

Министър Михаил Миков заяви в петък, че няма да влиза в спорове с протестиращите, "понеже досега е имало диалог и разговори, по време на които са представени коректно и двете позициите". Това е нова позиция на фона на изказванията му от последните дни. Миков първо заяви, че учредителите на новия синдикат са го създали "най-вече за да протестират, а не да отстояват социалните си искания" и добави, че полицаите протестират "за удоволствие", което е "контрапродуктивно". След това министърът каза, че полицейският синдикат играе "абсолютно провокативно". Недоволните в МВР вероятно не са забравили, че той определи искането им за 50% увеличение на заплатите като "нахално".

В същото време казионният Национален полицейски синдикат (НПС) съобщи, че няма да вземе участие под каквато и да било форма в несиндикални протестни действия, организирани от "физически лица с неизяснени функции и отговорности".

НПС, които не се ползва с никакво доверие от служителите в системата, щял сам да "организира протестни действия, ако се пристъпи към драстични съкращения или намаляване на работните заплати".

"Никъде по света 80 дни преди провеждането на избори не се правят протестни действия, защото социалните искания се превръщат автоматично в политически", пишат още от НПС, с което подкрепят тезата на Миков, че новият синдикат има политически цели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?