Не психясвайте хората! Премиерът мина през Пловдив, за да "изпише" кмета от болницата

Не психясвайте хората! Премиерът мина през Пловдив, за да "изпише" кмета от болницата

Едва приключил с Covid-карантината, премиерът Бойко Борисов продължава да шества на скорост из страната. Ден след като закара здравния министър и директора на "Пирогов" да се дивят на магистралите му, в петък Борисов отскочи до пловдивска болница и се документира на видео с лекуващия се там от Covid кмет на града Здравко Димитров. В болнично облекло, кметът излезе да посрещне своя партиен лидер на стълбището, за да научи от него, че "нищо му нема".

Допускането на външни лица в отделенията на всички болници е забранено. Излизането на хоспитализиран пациент отвън също не е разрешено принципно. Макар Борисов и Димитров да разговаряха на разстояние и с маски, това не променя факта, че се нарушават правилата.

Така и не стана ясно защо това необичайно свиждане бе толкова наложително, но то бе предавано на живо във фейсбук страницата на министър-председателя, както и посещението му в КЦМ Пловдив.

Около стълбището на болница "Пълмед" бяха строени няколко лекари и общинари. Всички те получиха ценни напътствия от Борисов. Лекарите за медицината, останалите – за всичко друго.

"Стой там. Няма да влизаме", провикна се Борисов към Здравко Димитров, който наистина изглеждаше рязко оздравял, защото почти се беше завтичал. "Давай направо. Изписвай. Да си отива вкъщи", обърна се премиерът към лекуващия лекар. Отговорът бе, че Димитров ще бъде изписан "тия дни".

"А, не тия дни! Пускайте ги - два-три дена у болница, това е. Ето го, здрав като камък. Вместо да работи, вие го държите тук. Сега нали вече си по-здрав? Телефон имаш ли? От стаята работиш... Тежко е, 9-ти,10-ти,11-ти ден. Пускайте ги да си отидат вкъщи, не ги психясвайте повече! Аз си го изкарАх у нас. Пробвайте го за антитела, ако има, още днес, айде!, продължи с напътствията министър-председателят.

Ще имаме ли Covid-болница днеска у Пловдив?

Планираната новина от визитата беше, че още днес, 13 ноември, Пловдив ще има Covid-болница..

"Ще имаме ли Covid-болница днеска у Пловдив?, попита Борисов. "Ще има", отвърна кметът, но от обясненията му се разбра, че това не е точно така.

Здравко Димитров подчерта, че не е имало резерви към идеята общинската болница "Св. Мина" да бъде преструктурирана, но добави, че трябва да се осигурят допълнителни медицински екипи. На припомнянето, че дори директорът проф. Петров е станал доброволец, премиерът отговори, че "по време на война всички са доброволци".

По- късно от пресцентъра на пловдивската община уточниха, че до края на деня на министър-председателя ще бъде изпратен доклад за необходимите средства за обезпечаване на общинското здравеопазване в пандемията. Очаква се и заповед на МЗ и РЗИ за трансформирането на болницата.

След като успя да излекува кмета с присъствие и безценни съвети, Борисов се обърна към останалите от шпалира на входа на болницата: "Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, а има презапасяване".

"Не сме спрели да го обясняваме", отговориха му те.

"Всички бъдещи ваксини срещу Covid-19 сме платили. Излезе ли добра ваксина - ще я имаме", обяви бодро Борисов.

На посещение в завод

В петък Борисов се посвети и на друго свое любимо занимание – посещение на завод. В случая - "КЦМ 2000 Груп" край Пловдив. Там той обърна внимание на посрещналите го шефове на предприятието, че "Covid-19 иска спокойствие". "Днес трети отрицателен тест имам и много му се радвам", информира той.

Заедно с него бе и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който връчи два сертификата за инвестиции за 260 млн. лева, за която икономическото ведомство ще подпомогне проекта и със съответната инфраструктура, добави министър Борисов.

Цветните метали са ни важни

"4000 миньори работят по мините. Всичко работи максимално за износ. 260 млн. лв. е новата инвестиция в завода за олово. Носим сертификата, за да го връчим. Без цветните метали не може във високите технологии. Затова ни е важна инвестицията - цветните метали ще са необходими при всички нови технологии", заяви премиерът.

От завода се опитаха да се оплачат от това, че се бави приемането на закона, който ще позволи с пари от търговията с парникови емисии да се компенсират големите предприятията заради разходите им за електроенергия, но премиерът измести темата на разговора. Все пак представителят на КЦМ отбеляза, че в момента "тръгваме с 5-6 млн. лв. на година на минус спрямо конкурентите в Европа заради въглеродните емисии".

Бойко Борисов отвърна, че "до 2050 г. трябва да има нула емисии".

Връченият сертификат за инвеститор клас А ще осигури над 1 млн. лв. от бюджета за довеждащ път до предприятието.

"Covid пандемията изисква оптимизъм. И в доклада на МВФ и данните на Евростат ни дават повод за такъв. Производството в България продължава да нараства за пети пореден месец при това с най-добро темпо от юни насам. Затова продължаваме да работим на максимални обороти, няма да има затваряне, за да може икономиката да върви напред. КЦМ е едно изцяло българско предприятие, с което може да се гордеем - най-голямата компания за производство на олово и цинк в Югоизточна Европа. От тук се изнася за почти целия свят", заяви Борисов.

Той накара представител на КЦМ да прочете заключения на МВФ и Евростат за доброто състояние на българската икономика. Все пак не се сдържа и той да цитира данни на статистиката за септември, когато се отчита ръст от 2.3 на сто, спрямо август, на фона на влошените показатели в Еврозоната.

Що е този зор да паникьосваме хората?

"Благодарение на такива като вас - иновативни, работещи, мислещи... Да сте ми живи и здрави. Само България върви напред и, ако се стегнем, не се плашим. Нашите герои доктори лекуват. По 1000 души вече връщаме на работа. Всички сме минали вече ковида. Защо е този зор да паникьосваме хората и да затваряме - напротив. Вие трябва да работите, да давате високи заплати. Хората, които работят тука, да си тръгват с оптимизъм. Да преодоляваме, за да може догодина пък да напишат, че само България е по-напред от другите", каза премиерът.

"Чудесно е, че сме минали ковида, защото сега трябва да теглим другите, които тепърва ще го минат", заключи накрая той.

Докато кандидатите за власт мислеха за избори, ние работихме

"Няколко дни слушам опонентите ни как сме пропуснали време през лятото. Докато те само говориха, ние работихме", написа отделно във Фейсбук профила си Борисов.

Според него държавата е подкрепила бизнеса и работниците с редица мерки и икономиката не е спряла да работи.

"Докато те само говориха, ние работихме. Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва", написа още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България