Не са планирани пари в бюджета за евтините пенсионерски прегледи

От Българския лекарски съюз заплашиха, че ако таксата за преглед на пенсионери и догодина остане 1 лев и държавата не компенсира медиците с бюджетни средства, няма да подпишат Националния рамков договор и догодина ще се работи при същите условия като тази.

Председателят на съюза Цветан Райчинов заяви в сряда, че по негова информация в бюджета за догодина не са предвидени 15 млн. лева за компенсации. При липсата на предвидени средства вероятно пенсионерите ще трябва да плащат редовната такса от 2.90 лева на преглед.

В сряда от сдружението на общопрактикуващите лекари настояха държавата да им изплати фактурираните и дължими суми за пенсионерските прегледи за месеците август, септември и октомври.

От Лекарския съюз няма да подпишат рамковия договор и ако бюджетът на здравната каса за 2015 г. е по-малък от тазгодишния заедно с актуализациите. Здравният министър Петър Москов обаче вече увери, че парите за догодина ще отразяват и направените през тази година актуализации.

В сряда ръководството на съюза се срещна с Москов, за да обсъдят проблемите с финансирането на сектора и бъдещи нормативни промени в специализацията на лекарите.

"Говорихме, че ако наистина парите за здраве са нараснали, то те са нараснали основно в частта "лекарства" - с близо 1 млрд. лв., докато за дейности нарастването е с 200-300
млн. лева", посочи Райчинов.

Той коментира, че за да стигне бюджетът за догодина за нови клинични пътеки и процедури, трябва да се направи преразпределение на наличните средства. "Там, където има неоправдан преразход, средствата трябва да се намалят и да се пренасочат към нови дейности. Заради тези преразходи е необходимо да се направи анализ на разходите на болниците, който би отнел близо месец", допълни Райчинов.

От сдружението на общопрактикуващите лекари пък коментираха, че за разлика от другите европейски държави, където 25%-30% от здравния бюджет е за първичната извънболнична помощ, то у нас през тази година едва 7.1% от парите от здравни вноски са отишли по това перо. Затова джипитата настояват през следващата година да получат поне 8% от здравноосигурителните плащания.

Личните лекари искат още Националния рамков договор да се подписва отделно за болничната, специализираната и първичната помощ, тъй като сегашният модел е показал, че не е ефективен и не се осигурява баланс на интереси. Според джипитата нарастващият брой хоспитализации не се дължи на лошата работа на извънболничната помощ, а на съществуващите правила за работа.

Споделяне

Още от България