Румънският президент по повод събитията в Източна Украйна:

Не съм антируски настроен, но не мога да си затварям очите пред реалността

Траян Бъсеску

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че не е настроен "срещу Русия", но не приема да си затваря очите пред реалността, само за да не разсърди Москва, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

"Знам, че ги ядосвам, когато казвам: Черно море – руско езеро, но е така. (Черно море) е контролирано почти изцяло от руски сили, чрез управлението от Москва на тези замразени конфликти. На тяхно място не бих се сърдил. Бих признал, че е така...", заяви Бъсеску пред румънската телевизия Реалитатя в неделя вечерта във връзка с изявления на някои официални руски представители, които го определиха като "антируски" настроен.

Бъсеску държеше да уточни, че в действителност е далеч от това да е против Русия.

"Това, което не мога да приема, е да се правя, че не виждам действителността, само за да не разсърдя Москва. Москва трябва да разбере, че сега мандатът ми завършва и пропусна изключителна възможност да има много добри отношения с Румъния чрез президента, ако беше признала истината", коментира Бъсеску.

На 4 април говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че в Москва са обърнали внимание на няколко поредни антируски изказвания на президента на Румъния Траян Бъсеску във връзка със събитията около Украйна и Крим. Лукашевич отбеляза, че поредният изблик на антируска реторика у ръководството в Букурещ "на етап, в който диалогът между Москва и Букурещ едва е започнал да приема позитивна динамика, не отговаря на интересите на нито една от страните и не може да не предизвиква разочарование".

В телевизионното предаване в неделя вечерта Бъсеску каза, че не очаква инвазия на руски сили на територията на Украйна, освен ако не се стигне до "масово проливане на кръв". Същевременно той отбеляза, че стъпките на украинските власти да възстановят реда в източната част на страна са "абсолютно естествени".

"Масираното присъствие на войски на Руската федерация на източната и югоизточната граница на Украйна със сигурност насърчава онова, което се случва в Източна Украйна. Нещо повече, новата поява на неидентифицирани войници, които са много добре обучени, поставя под голям въпрос намесата на Руската федерация във вътрешните работи на Украйна, не само като армия, като средство на натиск на границата. Изглежда, че има сценарий за дестабилизиране на източна Украйна, но аз не очаквам инвазия, освен ако не се стигне до масово проливане на кръв", каза Бъсеску.

Той допълни, че "от друга страна, Киев не може да толерира ситуацията, временният президент е изпратил сили на реда на изток да възстановят реда, да изкарат бунтовниците от държавните институции, което е абсолютно естествено".

"Надявам се президентът Путин да не използва момента, в който властите в Киев решат да възстановят реда като момент, в който отново да влязат, за да защитават рускоезичното население. Говорещите руски език, ако сред тях има такива, които окупират институциите, трябва да спазват закона на украинската държава", коментира румънският президент.

Бъсеску каза още, че е предупредил администрацията на Барак Обама, че прави стратегическа грешка с изтеглянето от Източна Европа. По думите на Бъсеску той е обяснил на американските партньори, че "ЕС не е достатъчно солидарен и единен, за да замени липсата на САЩ в региона, както от гледна точка на сигурността, така и от гледна точка на демократичното развитие". Според румънския президент ЕС "не разполага с инструменти, за да се справя с отклоненията, инструментите, с които разполага, са твърде слаби".

Румънският президент призна, че присъствието на съюзнически военни сили на територията на Румъния е по-голямо отколкото преди шест месеца.

Американският военен кораб "Доналд Кук" ще спре за няколко дни на пристанище Констанца, където ще бъде посетен в понеделник от румънския президент, съобщават вестниците "Куриерул национал" и "Ромъния либера". Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" пристига в пристанище Констанца, като в продължение на четири дни американски и румънски военни ще участват в дейности по обучение в териториалните води на Румъния и в международните води на Черно море.

Американският ескадрен миноносец и френският военен кораб "Дюпюи де Лом" се намират в Черно море в контекста на напрежението между Запада и Русия заради украинската криза. "Става дума за мисия за предоставяне на гаранции за сигурност на съюзниците от НАТО и партньорите от Черно море", бе посочено в съобщение на американското министерство на отбраната.

Оборудван с антибалистични системи Aegis и с десетки ракети SM-3, американският ескадрен миноносец бе стациониран от два месеца в испанската база Рота в рамките на системата за противоракетна отбрана на НАТО. Присъствието на американския кораб в Черно море е предвидено преди срещата на политическите представители на НАТО на 15 април, на която ще се обсъждат и евентуално ще бъдат одобрени препоръки за допълнителни военни мерки, включително намаляване на "времето за отговор" от страна на силите на НАТО в случай на криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?